[ X ]
[ X ]
[ X ]
Moțpan a oferit detalii despre ședința Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polonia
15 Decembrie

Copreședintele Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polonia, Chiril Moțpan a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că ieri a prezidat ședința delegației Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Republicii Moldova și a Republicii Polonia, unde au fost abordate mai multe subiecte, în special rolul și locul Republicii Moldova în Europa, informează CURENTUL.

„Avem o colaborare bilaterală excelentă, iar Republica Polonia a fost unul dintre statele cheie care ne-a susținut mereu în cooperarea cu structurile Uniunii Europene. Mai mult, sprijinul pe care ni l-au pus la dispoziție partenerii polonezi în domenii fundamentale, precum: democratizarea societății, modernizarea satelor, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, a fost unul inestimabil. Ne exprimăm recunoștința profundă pentru sprijinul acordat și în contextul pandemiei. Echipamentul și granturile venite din partea Poloniei au ajutat la salvarea a mii de vieți. Mai mult, Republica Polonia și-a exprimat disponibilitatea să ne susțină în continuare în acest sens, inclusiv în ceea ce ține de identificarea unor loturi de vaccin esențiale pentru depășirea cu bine a acestui flagel”, a declarat Chiril Moțpan.

Un alt subiect abordat a fost cel ce ține de câteva domenii de dezvoltare în care Republica Polonă poate oferi în continuare asistență Republicii Moldova. „Modernizarea administrației publice locale, asimilarea noilor tehnologii digitale, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii. Acest lucru este un factor esențial în depășirea crizei economice, sociale, politice în care ne-au împins condițiile din ultimi ani”, a notat Moțpan.

În ceea ce ține de potențialul cooperării economice și politice bilaterale în continuare – al treilea subiect de pe agenda acestei sesiuni, potrivit deputatului, a fost subliniat caracterul fructuos al cooperării de pe parcursul ultimilor ani, care promite continuarea ei cu succes. „Polonia este un susținător activ al procesului de integrare al Republicii Moldova în Uniunea Europeană și patronează diferite activități organizate în cadrul Parteneriatului Estic. Ambele state sunt dispuse să colaboreze pentru modernizarea satelor și zonelor rurale moldovenești și creșterea exporturilor moldovenești pe piața Uniunii Europene”, a precizat Chiril Moțpan.

Totodată, el a spus că, în urma acestei videoconferințe, s-a atins și subiectul unei noi întrevederi, care ar putea avea loc la Varșovia în anul viitor, dacă vom scăpa de această pandemie.

Cristina Jicol

Inapoi la arhiva noutaților