[ X ]
[ X ]
[ X ]
Moțiunea simplă împotriva Ministerului Economiei – respinsă de Parlament
12 Martie
Moțiunea simplă asupra politicii activității Ministerului Economiei și Infastructurii al Republicii Moldova a fost respinsă în ședința de astăzi a Parlamentului, informează CURENTUL. 
 Aceasta a fost  înaintată de fracțiunile PAS Blocul ACUM și ACUM Platforma DA și înregistrată la 28 februarie curent.
După prezentarea raportului de către ministrul Economiei și Infastructurii al Republicii Moldova Anatol Usatîi,  sesiunea de întrebări – răspunsuri și declarații,  deputați au respins moțiunea simplă asupra politicii activității Ministerului Economiei și Infastructurii.
Moțiunea se referă, în special, la procesul de anunțare și organizare a licitațiilor destinate achiziției lucrărilor de reabilitare a mai multor drumuri naționale. Autorii au solicitat anularea tuturor licitațiilor pentru reabilitarea și modernizarea drumurilor, precum și prezentarea în plenul Parlamentului a Strategiei de Reabilitare a drumurilor Naționale pentru perioada 2020 – 2030, cu prezentarea Planului de acțiuni pentru perioada 2020-2023.
În raportul său, ministrul Economiei și Infastructurii al Republicii Moldova Anatol Usatîi a menționat că anual sunt lansate licitații pentru achiziționarea lucrărilor de reparație, reabilitare, modernizare și construcție a drumurilor publice naționale.  Potrivit lui, lucrările sunt finanțate din sursele bugetului de stat precum și mijloacele oferite de partenerii externi pentru realizarea prevederilor Strategiei de Transport și Logistică pentru anii 2013-2022, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 827/2013.  Strategia este principalul document de dezvoltare strategică a sectorului drumurilor și transporturilor și a fost elaborată cu suportul Băncii Mondiale.
Totodată, ministrul a precizat că la solicitarea de publicare a anunțurilor de intenție și participare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Tender Electronic Daily a răspuns că aceasta este posibil numai în cazul finanțării sau cofinanțării lucrărilor din fonduri europene, din motiv că Republica Moldova nu este membru al UE.
Conform procedurii legislative, pentru susținerea moțiunii simple sunt necesare majoritatea voturilor deputaților prezenți la ședință.
Cristina Pendea
Inapoi la arhiva noutaților