[ X ]
[ X ]
[ X ]
Monitorul Financiar: Acestea sunt cele 5 obiective de dezvoltare a sectorului financiar național
16 Aprilie

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” a lansat, astăzi, cea de-a 9-a ediție a Monitorului Financiar, raport care își focusează atenția asupra direcțiilor de dezvoltare și modernizare a sistemului financiar autohton, transmite CURENTUL.

Experții Dumitru Pîntea și Eugen Ghilețchi au prezentat cele 5 obiective de dezvoltare și un set de acțiuni ce urmăresc transformarea sistemul financiar într-un catalizator al creșterii economice.

„Strategia Națională de Dezvoltare 2020 se încheie și a fost aprobat un nou cadru de dezvoltare strategică. Acordul cu FMI se sfârșește în acest an, iar acțiunile menționate în Acord țin de reformarea sectorului bancar și modernizarea acestuia. Trebuie să venim cu acțiuni noi de dezvoltare și modernizare a sectorului.

Indiferent de culoarea politică, care va predomina în următorul Guvern, sistemul financiar trebuie să rămână un element central al planului de guvernare”, menționează experții.

Cele 5 obiective de dezvoltare și modernizare a sistemului financiar național sunt orientate spre: fortificarea capacității instituțiilor financiare de a răspunde cerințelor și așteptărilor mediului de afaceri, guvernului sau gospodăriilor casnice în ceea ce privește mobilizarea capitalului; implicarea în eradicarea economiei informale; protecția consumatorilor, stabilitate pentru finanțele publice și generator de credibilitate pentru mediul internațional.

După perioada de criză bancară, s-a ajuns la stabilitate. Ratele dobânzii sunt la nivel pozitiv. La creditele bancare se înregistrează minime istorice de 8-9%. Inflația revine pe un trend ascendent – 2,8%, intermedierea financiară reduce 20% din PIB. Ameliorarea intermedierii bancare în baza creditelor acordate către persoane fizice. Creditele imobiliare cresc, o creștere semnificativă înregistrează finanțarea din partea sectorului financiar nebancar. După criză, sistemul bancar a devenit stabil. Indicatorii financiari și bancari se încadrează în limitele impuse. Sistemul a devenit mai lichid. Creditele neperformante se reduc la 14,2%.

Obiectivul principal al următoarei guvernări este asigurarea stabilității sistemului financiar, îmbunătățirea mecanismului de supraveghere a sistemului financiar nebancar, dezvoltarea mecanismului de garantare a depozitelor.

Responsabilitatea și transparența instituțiilor statului sunt pilonii de bază pe care este fundamentată Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2030”. Trebuie consolidată credibilitatea pe plan extern, evaluat programul de acordare a cetățeniei prin investiție și amnistia de capital, de exclus interacțiunile cu zonele off-shore.

Asigurarea unui cadru prielnic pentru apariția resurselor pe termen lung va fi determinată în atingerea progresului pe dimensiunea „nivelul de venituri” inclus în Strategie, în special în direcția accesului la finanțarea întreprinderilor. Este necesară reformarea sistemului de pensii, dezvoltarea pieței valorilor mobiliare de stat, eficientizarea mecanismului de intermediere.

Reducerea economiei informale are un impact pozitiv asupra veniturilor publice, ceea ce va spori capacitatea autorităților de a asigura accesul populației la infrastructură fizică și utilități publice, priorități ce derivă din Strategie. Este necesar de a crește incluziunea financiară a populației, promovarea plăților electronice și diminuarea utilizării numerarului în economie, încurajarea inițiativelor de dezvoltare a instrumentelor financiare prin intermediul tehnologiilor.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților