[ X ]
Momentele care au marcat politica moldovenească în 2016, potrivit lui Roman Mihăieș
26 Decembrie

Analistul politic, ex-pretendent la funcția de Președinte, Roman Mihăieș, a făcut totalurile anului 2016 și a spus ce așteptări are de la noul an, transmite CURENTUL.

Roman Mihăieș spune că guvernarea actuală a reușit să stabilizeze situația politică din țară.

„Au fost câteva momente în 2016 care au marcat politica R. Moldova. Investirea Guvernului Filip a reușit să aducă stabilitatea economică și politică în țară. S-a evitat haosul prin care R. Moldova ar fi putut dispărea ca stat.

Un alt moment – restabilirea relațiilor cu instituțiile financiare de peste hotare și negocierea cu FMI. Până la urmă s-a reușit semnarea acestui Acord și asta a dus la stabilizarea situației financiare.

Relansarea luptei cu corupția la nivel înalt. Am avut în acești ani un caz fără precedent – arestul unui om politic, Filat. Avem dosar cu spălarea banilor, cazul lui Platon care sunt fără precedent. Noua structură a CNA, CNI, etc. vor duce la diminuarea corupției în stat.

Nu putem trece cu vederea alegerile prezidențiale și victoria lui Igor Dodon. Remarcăm că, este o victorie a Kremlinului și a forțelor anti-europene din țară, periculoase pentru țara noastră. Oricum, chiar dacă suntem un stat 75% parlamentar și 25% prezidențial, Președintele Dodon are încă ceva de spus în politica externă și cea internă”, a spus Roman Mihăieș.

De asemenea, analistul consideră că în 2017 se va duce o luptă între Președinte și majoritatea pro-europeană din țară.

„Anul 2017 va fi dominat de lupta între Președinte și majoritatea parlamentară pro-europeană, o luptă de uzură, cu multe declarații, sperăm doar politice, că nu iasă din cadrul legal. Kremlinul va încerca să influențeze asupra lui Dodon, să abroge Acordul de Asociere. Această tentativă trebuie văzută mai serios. În orice caz, Igor Dodon trebuie să se miște spre centrul politic, să fie un președinte de mijloc și să asigure stabilitatea în țară”, a adăugat Roman Mihăieș.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților