Agenția „Moldsilva” afirmă că e dificil, dacă nu chiar imposibil, să subestimezi efectul unui parteneriat cu un agent economic, mai ales din Uniunea Europeană, informează CURENTUL.
„Un partener care să vină cu resursele financiare, de care, apropo, duci lipsă și să le ofere generos pentru a pune pe picioare afacerea prin idei noi, abordări moderne și tehnologii ce aduc viitorul mai aproape. E și mai dificil să închizi ochii la doleanțele unor silvicultori, care și-au îndeplinit onest misiunile, luptând cu schimbările climatice și secete nemiloase, tăierile ilicite, fenomenul de braconaj și poveștile, zămislite de cineva, despre milioanele ce cresc pe arborii fondului forestier și care în familii nu aduc mai multe de câteva parale și fluturași de salariu, ce-și așteaptă cuminți sursele (ne)bugetare, ce ar urma să le asigure bunăstarea celor dragi”, se spune într-un comunicat de presă.
Potrivit conducerii instituției, „cum să nu dai mâna cooperării, când acest parteneriat vine cu formulări clare pentru dezvoltare și progres:
– Reutilarea secțiilor de prelucrare, distruse începând cu anul 2013;
– Modernizarea utilajelor de prelucrare a masei lemnoase, valorificate prin produse lemnoase cu valoare adăugată și ulterioara livrare populației a produselor autohtone în rezultatul prelucrării lemnului.
Lemn, ce nu urmează a fi recoltat din coroanele falnicilor arbori, ci din materia primă de calități inferioare ce doar pentru foc ar mai fi bună.
Și tocmai în acest moment, devine clar de ce întreprinderile silvice au salutat intenția partenerilor europeni, pe care unii, confundând visele cu realitatea, i-au și văzut alergând prin vămi cu lemn brut pe umeri, de a realiza anumite investiții în utilaje și infrastructură, în numele unui spațiu comun de dezvoltare”, se mai spune în comunicat.
Agenția „Moldsilva” afirmă că, un parteneriat sigur și credibil, prin aceasta se și deosebește de un contract ce are clauze contractuale determinate de un schimb banal al mărfii pe bani.
„Suntem noi în drept să le refuzăm silvicultorilor dreptul la o activitate tehnologizată ce poate aduce dezvoltare și prosperitate, inclusiv pentru economia Republicii Moldova? Cu atât mai mult că suntem abia la etapa intențiilor ce ne-ar permite să schimbăm realitatea, intenții ce pot fi materializate doar cu aprobarea și respectarea tuturor normelor legale”, se mai spune în comunicat.
Mai jos vedeți secvențe video cu primele utilaje moderne ce au fost livrate întreprinderilor silvice în baza parteneriatului.
Cristina Pendea