[ X ]
[ X ]
[ X ]
„Moldsilva” nu va mai admite pe viitor arenda fondului forestier
30 Mai
Agenția „Moldsilva” susține că, de la o vreme încoace, descentralizarea și distanțarea socială provoacă, pentru anumiți indivizi, o criză de idei în materie de administrare publică locală, transmite CURENTUL. 
„Chit că și ușa din spate a primăriei, coridorul de tranzacționare de la simplu trecător la viceprimar, are deja lăcată.
Asta fiind noua realitate, sigur că imaginația și plenitudinea gândului de specialist autoproclamat în toate, caută noi evadări din realitatea tristă. Iar un zbor semeț peste pădurile țării, a unei imaginații dornice de afirmare, poate spune vrute și nevrute, oricum mulți din cei care citesc nu au posibilitatea să meargă cu calculatul prin pădure, pentru a pune cap la cap compoziția fantasmagorică de cifre.
Cele 43 de milioane de lei, care, vorba „expertului”, le ratează anual  „Moldsilva”, au fost „desenate” cu o iuțeală demnă de cartea recordurilor Guinness, de parcă în țara asta ar fi criză de cerneală și hârtie, iar contractele sunt schițate cu degetul pe cerul azuriu, în loc să plece în dosare, după imprimare, semnare și înregistrare. Vino, nene, de citește și compară datele din contracte, nu mai citi în stele. Poate vei afla și faptul că „Moldsilva” nu substituie Guvernul țării ci respectă toate normele legale.
Astfel, în conformitate cu Regulamentul privind arenda fondului forestier în scopuri de gospodărire cinegetică și/sau recreere, aprobat prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 187 din 20.02.2008, în perioada anilor 2008-2012 au fost transmise în arendă 15034,074 ha terenuri silvice, fiind încheiate 842 de contracte. Toate contractele de arendă a fondului forestier au fost încheiate exclusiv în perioadele când Agenția „Moldsilva” a fost condusă de Gheorghe Vdovîi, Ion Lupu și Anatolie Popușoi.  Din acest total, în perioada anilor 2008-2020, au fost reziliate prin judecată și de comun acord al părților 464 de contracte, cu suprafața totală 11191, 19  ha. Astfel la 29.05.2020 între Agenția „Moldsilva” și alți beneficiari sunt încheiate 376 de contracte de arendă, pe o suprafață de 3752,2675 ha, ceea ce constituie 1,1% din suprafața totală de 336474 ha a fondului forestier gestionat de agenție. Vom mai menționa că 351 de contracte sunt atribuite în scop de recreere, iar 25 de contracte vizează gospodărirea cinegetică.
Totodată, nu negăm faptul că actualmente datoriile către Agenția „Moldsilva”, din arenda fondului forestier, se cifrează la 13,2 mln. lei. Dar pentru 5,28 mln. lei sunt deja hotărâri de judecată și au fost expediate către executorul judecătoresc, pentru 2,7 mln. lei au fost expediate somații, iar pentru alte 5,2 mln, lei au fost scrise facturi pentru anul 2020.
Poziția Agenției „Moldsilva”, exprimată de directorul Dumitru Cojocaru, este de a nu mai permite pe viitor arenda fondului forestier, atât doar că actualmente mai sunt în vigoare o parte din contractele încheiate în perioada 2008-2012.
Și mai fantastică este cifra de 13 miliarde de lei pe care „expertul forestier” o atribuie la costul pădurii, or așa năstrușnicie puțini s-au încumetat să o facă publică. Actualmente există 337 000 de ha de teren acoperit cu vegetație forestieră, dintre care 302 000 ha sunt păduri. Suprafața delimitată și înregistrată a fondului forestier este de 25 000 ha. Începând cu anul trecut a demarat un proiect de parteneriat cu Banca Mondială ce prevede delimitarea masivă și înregistrarea fondului forestier, lucrările fiind inițiate din zona de nord a țării. Astfel că după o anumită perioadă, vom avea mai multă claritate și la acest compartiment, fără a ne lăsa inhibați de cifre din pod, aruncate în spațiul public.
Cu sau fără voia unor pretinși experți, situația în domeniul fondului forestier este cea prezentată în aceste rânduri. Nimeni nu afirmă că s-a tras linia sub viziunile de activitate și de dezvoltare a domeniului forestier sau n-ar exista loc pentru perfecțiune, dar nu știu dacă se leagă cumva presupunerile și gândurile răzlețe de miliarde închipuite, cu niște discuții serioase și argumentate despre prezentul și viitorul fondului forestier.
Totuși, dacă rațiunea va prevala asupra emoțiilor și percepțiilor grotești, directorul Agenției „Moldsilva” Dumitru Cojocaru este gata, în orice timp, să discute cu orice persoană, care vine cu viziuni clare și argumentate pentru viitorul fondului forestier”, se spune într-o postare pe pagina oficială a Agenției.
Cristina Pendea 
Inapoi la arhiva noutaților