O delegaţie a Agenţiei „Moldsilva”, condusă de Dumitru Cojocaru, directorul instituţiei, a efectuat în perioada 17-21 mai curent, o vizită de documentare şi schimb de experienţă în România, informează CURENTUL.
Astfel, potrivit unui comunicat de presă, Agenţia „Romsilva”, la invitaţia căreia a devenit posibil acest eveniment, a fost reprezentată de către directorul general, Teodor Tigan, conducerea executivă a Regiei Naţionale a Pădurilor, dar şi directorul Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu – gazda acestei reuniuni de la Ocolul Silvic Stulpicani.
„Silvicultorii de pe ambele maluri ale Prutului au făcut un schimb util de opinii referitor la dezvoltarea şi continuitatea pădurilor, perfecţionarea cadrului legal pentru sporirea activităţii benefice şi protejarea fondului forestier şi măsurile ce pot fi implementate pentru viitorul pădurilor” – comunică „Moldsilva”
În cadrul şedinţelor practice s-a abordat pe larg tema campaniilor de regenerare, modul lor de organizare şi posibilităţile de antrenare a societăţii civile pentru plantarea arborilor şi concepţia de dezvoltare a ariilor naturale protejate. În acelaşi context s-a convenit şi despre vizita de răspuns a silvicultorilor români, ce va aborda în exclusivitate activităţile de regenerare şi este preconizată pentru luna iulie 2021.
La Ocolul Silvic Mălini, silvicultorii moldoveni au realizat un schimb util de păreri referitor la aspectele economice, contabilizare şi evidenţă a masei lemnoase pe picior şi organizarea licitaţiilor, aceste activităţi fiind abordate, în special de către Vasile Rusu, director al Direcţiei Economice din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor şi Violeta Buruian contabil-şef al Agenţiei „Moldsilva”.
Totodată, discuţiile silvicultorilor au făcut referire la dezinformarea ce vizează fondul forestier, interpretarea tendenţioasă a unor lucrări silvotehnice şi principiile de informare veridică a publicului şi au apreciat faptul că în România nu există multitudinea de verificări şi controale inopinate în fondul forestier, conform unor sesizări bazate pe percepţii, excepţie fiind cazurile în care se solicită expertiza economică, cu argumentele corespunzătoare.
«Colegii români au recomandat deblocarea exportului masei lemnoase, cu posibilitatea de a exporta produse finite din lemn măcar în România, deoarece pe piaţa europeană există o cerere sporită pentru aceste produse, iar în Republica Moldova, actualmente, pierde din calitate materie primă (masă lemnoasă) în valoare de circa 200 mln. lei» — mai comunică agenţia.
În cadrul acestei vizite s-a discutat şi despre majorarea spectrului de produse nelemnoase ale pădurii (plante medicinale, pomuşoare etc.) şi s-a stabilit aprofundarea acestei teme, cu posibilitatea unui studiu de caz, în cadrul unor seminare practice pe viitor.
Activităţile comune ale silvicultorilor au inclus şi aspecte culturale în judeţul Suceava. Printre obiectivele de patrimoniu vizitate se numără casa-muzeu a poetului Nicolae Labiş şi diverse locaţii de cultură şi cult.
Silvicultorii din România și Republica Moldova au realizat mai multe activităţi comune, în ultimii ani, relațiile de parteneriat şi schimburile de experiență devenind posibile pe platforma Memorandumului de Înțelegere, document ce stabilește cadrul cooperării dintre silvicultori сe a fost reînnoit acum trei ani, iar la nivel practic s-a realizat şi prin vizita de anul trecut a unei delegaţii conduse de Ion Perju ministrul Agriculturii Dezvoltării Regionale şi Mediului şi Dumitru Cojocaru directorul Agenţiei „Moldsilva”.
Cristina Tomac