Festivaluri, tururi virtuale locale, șezători, masterclass-uri culinare, e-plăcinte, velo-tururi, ZOOM-oteci, vizionare de filme, jocuri intelectuale, ședințe ale business-ului local și băștinașilor – toate sunt organizate online, în luna august, în 33 localități care desfășoară Zilele Diasporei, transmite CURENTUL.
Genericul pentru Zilele Diasporei 2020 este „O săptămână acasă”, deoarece primăriile în parteneriat cu Asociațiile de băștinași vor organiza 220 activități online pe parcursul lunii august. Aceasta este soluția pentru perioada de pandemie. În acest an, se marchează cinci ani de Zilele Diasporei la nivel local, desfășurate cu sprijinul PNUD și Elveției.
„În luna august ajutăm localitățile să atragă mii de băștinași acasă. Deși virtual, în acest an atmosfera Zilelor Diasporei este una deosebită prin varietatea de activități și instrumente online folosite. Pe lângă apropiere și implicare, acest exercițiu ajută localitățile să se digitalizeze și să transforme pandemia într-o oportunitate de comunicare eficientă și constructivă cu diaspora. Vor fi lansate și desfășurate 18 campanii de colectare de fonduri pentru proiecte locale”, susține Zinaida Adam, managera proiectului PNUD-Elveția „Migrație și dezvoltare locală”.
Fiecare localitate are un calendar de activități economice, sociale, culturale și de colectare de fonduri. Acesta este promovat pe pagina de Facebook a Asociației de băștinași respective, dar inclus și într-un Calendar național al Zilelor Diasporei la nivel local.
„Deși ne-am speriat că pandemia va zădărnici planurile în organizarea Zilelor Diasporei, am planificat activități online inedite: festival online cu master class de împletit colaci, quiz pentru copii și tineri, tur virtual pentru discutarea situației economice locale, dar și lansarea unei campanii online de colectare de fonduri pentru procurarea unui tractor multifuncțional”, spune Tatiana Chipăruș, președinta Asociației de băștinași din satul Taraclia „Plai Natal – Taraclia”.
Pentru a răspunde la necesitățile imediate ale migranților, primăriile fac prezentări ale serviciilor prin care moldovenii pot soluționa online probleme cadastrale, juridice etc. pe platforme naționale.
Totodată, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) s-a alăturat Zilelor Diasporei cu campania „Direcții noi ACASĂ”. Astfel, timp de o lună, vor fi organizate peste 20 de evenimente regionale unde moldovenii din țară și de peste hotare vor afla despre locurile vacante existente, dar și serviciile oferite de ANOFM.
„Zilele Diasporei sunt o adevărată șansă de a prezenta oportunitățile din țară migranților stabiliți peste hotare. Anume în luna august avem posibilitatea să ne adresăm unui public mai larg din diasporă, oameni care sunt reveniți acasă fizic sau virtual”, spune Raisa Dogaru, directoarea ANOFM.
Zilele Diasporei la nivel local sunt organizate în Republica Moldova începând cu anul 2016 cu suportul PNUD și al Elveției și sunt ancorate în seria de evenimente desfășurate de Biroul Relații cu Diaspora la nivel național.