[ X ]
[ X ]
[ X ]
„Moldovatransgaz” SRL vine cu câteva concretizări privind calitatea gazelor
14 Octombrie

În contextul informațiilor distribuite în spațiul public referitoare la calitatea gazelor naturale transportate, „Moldovatransgaz” SRL vine cu câteva concretizări, informează CURENTUL.

În scopul monitorizării calității gazelor naturale atât livrate consumatorilor Republicii Moldova cât și tranzitate pe teritoriul ei, „Moldovatransgaz” SRL dispune de un laborator chimic de încercări acreditat de către Centrul Național de Acreditare MOLDAC. Cantitatea și calitatea gazelor naturale importate este supusă verificării inițiale la intrările în țară la staţiile de măsurare gaze naturale de frontieră: Alexeevca, Grebeniki, Orlovca (Ucraina) şi Căuşeni în flux continuu, iar indicatorii de calitate ai gazelor naturale sunt doar o parte integră a datelor verificate.

Cu ajutorul echipamentelor specializate (cromatografelor și a higrometrelor de flux) sunt analizate și determinate volumele și parametrele/proprietățile fizico-chimice a gazelor naturale, densitatea, umiditatea, puterea calorifică de ardere. Suplimentar, analiza calității gazelor naturale livrate consumatorilor Republicii Moldova se efectuează în flux continuu și non-stop. În baza rezultatelor obținute, se calculează valorile medii zilnice, în rezultatul cărora se întocmesc „Pașapoartele calității gazelor naturale” care sunt documentele oficiale cu privire la calitatea gazelor naturale importate/tranzitate și pot fi descărcate de pe site-ul www.moldovatransgaz.md la secțiunea „Pentru clienți – Calitatea gazelor” (https://moldovatransgaz.md/ro/clients/quality).

Pentru informare, ,,Moldovatransgaz” precizează că, în situațiile în care, la aragazele instalate în locuințe persistă flacără neobișnuită la culoare, motivele pot fi influențate de mai mulți factori, însă, de cele mai multe ori cauza arderii nesatisfăcătoare a gazelor naturale la consumatori este legată de depunerea impurităților mecanice, a murdăriilor în arzătoarele aparatelor de gătit și a centralelor termice individuale. Responsabilitatea pentru deservirea tehnică revine consumatorilor.

La fel, ținem să menționăm că, informațiile expuse în spațiul public cu privire la injectarea aerului atmosferic în conductele de gazele naturale sunt total eronate, deoarece în condițiile normale de funcționare, gazele naturale sunt substanțe inflamabile, iar amestecurile de gaze naturale și aer sunt explozive în proporție de 5-15% (pe metan) din volum. În conformitate cu documentele normative în vigoare partea volumetrică a oxigenului în gazul natural nu trebuie să depășească 1%. „Moldovatransgaz” SRL nu dispune de alte dispozitive de amestecare a gazelor naturale, decât cu etilmercaptan (odorant), care se adaugă în proporție de 16g la 1000 m3 pentru a da gazelor miros specific conform normelor de securitate.

Astfel, constatăm cu certitudine că, calitatea gazelor naturale livrate țării noastre corespunde cerințelor documentelor normative în vigoare.

 

Inapoi la arhiva noutaților