Republica Moldova va prelua experiența Statelor Unite ale Americii în crearea Centrelor de Justiție Familială, instituții ce vor avea drept obiectiv acordarea asistenței complexe victimelor violenței în familie. Astfel, în cadrul centrelor, acestea vor beneficia de asistență socială, juridică, psihologică și alte servicii de suport, transmite CURENTUL.
Scopul Centrului de Justiție Familială este de a preveni cazurile de violență prin oferirea de consultanță specializată populației aflate în grupurile de risc și de a presta servicii pe platforma cooperării multidisciplinare.
În acest sens, o delegație a Republicii Moldova, condusă de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, participă în perioada 23-27 aprilie curent, la cea de-a 18-a Conferinţă Internaţională a Centrelor de Justiție Familială, ce se desfășoară la Fort Worth, Texas, Statele Unite ale Americii. Din delegație mai fac parte reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Justiției și ai Inspectoratului General al Poliției. De asemenea, în cadrul evenimentului participă și șeful misiunii diplomatice a SUA în Republica Moldova, Julie Stufft.
În cadrul conferinței, reprezentanții Statelor Unite ale Americii, unde este dezvoltat Centrul de Justiție Familială, au prezentat eficiența practică a acestora în prevenirea și combaterea violenței, în cadrul cărora sunt concentrați într-un singur loc specialiştii din diverse sectoare, cum ar fi justiție, poliție, asistență socială și probațiune, care oferă asistență complexă victimelor violenței.
Studiul practicilor internaționale, inclusiv de funcționare a Centrelor de Justiție Familială, se înscriu în obiectivele trasate de către Republica Moldova în noua Strategie națională de prevenire și combatere a violenței față de femei și a violenței de familie pe anii 2018-2023. Document care, pe lângă alte obiective, inclusiv de ordin legislativ, are drept scop crearea serviciilor specializate în prevenirea violenței.
În acest sens, Svetlana Cebotari a subliniat în cadrul conferinței, că dezvoltarea și administrarea Centrelor de Justiție Familială în Republica Moldova este o necesitate, în contextul în care deși sunt depuse eforturi și acțiuni în combaterea acestui fenomen, în anul 2017 au fost înregistrate circa 762 femei (dintre care 59 fete şi 45 femei cu vârsta peste 50 ani). Este necesar de a fi schimbată abordarea în domeniul prevenirii violenței în familie prin asigurarea multidisciplinară a serviciilor specializate acordate victimelor.
În context, Statele Unite ale Americii urmează să ofere suport Republicii Moldova în dezvoltarea acestor centre, cât și în îmbunătățirea politicilor în domeniul prevenirii violenței în familie.
Conferinţa organizată sub egida Alliance for Hope International este considerată cel mai important eveniment internaţional anual pentru cei implicaţi în crearea şi/sau administrarea Centrelor de Justiţie Familiale.
Cristina Pendea