În perioada 19-20 septembrie 2016 la Kiev, Ucraina are loc evenimentul de nivel înalt dedicat proiectului UE ,,Protecția mediului a bazinelor râurilor internaționale (EPIRB)” și Inițiativa UE privind Apa Plus (EUWI+), transmite CURENTUL.
Țările beneficiare ale proiectului sunt Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.
Prezența Republicii Moldova la ședința regională finală este asigurată de Inga Podoroghin, Secretar de Stat, Ministerul Mediului, Victor Bujac, Expertul în gestionare apelor, proiect (EPIRB), Galina Norocea, consultant superior, Direcția resurse naturale si biodiversitate, Ministerul Mediului și Mariana Codreanu, șef adjunct Direcția Managementul resurselor de apă, Agenția ,,Apele Moldovei”, Cyrille Valett, Managerul proiectului „Consolidarea capacităților instituționale în domeniul apelor”.
Scopul evenimentului este informarea despre rezultatele proiectului regional, precum și discutarea obiectivelor și activitățile prioritare în cadrul proiectului nou EUWI+(2016-2020).
Țările participante la ședință au prezentat bunele practici și lecțiile primite în procesul implementării planurilor de gestionare a bazinelor hidrografice, realizării monitoring – ului și studiilor, gestionării informației și participării publicului.
Este important de menționat că, în cadrul proiectul (EPIRB) a fost elaborat Planul de gestionare a bazinului hidrografic pentru bazinul hidrografic al r. Prut în limitele Republicii Moldova, conform prevederilor Directivei Cadru privind Apa și Legii Apelor nr. 272 din 23.12.2011. A fost accentuata importanta ghidurilor de elaborare a planului de gestionare. Beneficiarii apreciază mult comentariile oferite de experții proiectului EPIRB. O importanță deosebită în procesul elaborării a fost acordată informării, consultării și participării publicului în procesul de elaborare a proiectului planului de gestionare.
PGBH are la baza măsuri de menținere și îmbunătățire a statutului ecologic al corpurilor de apă de suprafață și subterane inclusiv aspecte calitative și cantitative prin realizarea monitoringului in temeiul prevederilor Legii apelor si DCA.
Următorul proiectl UE „EUWI plus” are obiective principale:
· Îmbunătățirea cadrului legislativ în conformitate cu DCA, abordarea gestionarii integrate a apelor și Acordurilor de Mediu multilaterale;
· Implementarea planurilor de gestionare pentru bazine hidrografice bazate pe DCA;
· Comunicarea continua între beneficiari.
Proiectul va fi implementat de către Consorțiul Agenția de Mediu din Austria, Biroul Internațional al Apelor din Franța, Agenția Apelor din Croația cu suportul UNECE, OECD.
Cristina Pendea