[ X ]
[ X ]
[ X ]
Moldova și Japonia vor iniția negocierile asupra semnării unui Acord privind securitatea economică în domeniul vamal
14 Aprilie

Republica Moldova și Japonia își vor intensifica schimburile de informații în domeniul vamal prin intermediul mecanismului de asistență administrativă reciprocă. Principiile de interacțiune dintre părți sunt prevăzute de un Acord interguvernamental, negocierea căruia a fost aprobată de Cabinetul de miniștri, transmite CURENTUL.

Scopul Acordului este asigurarea securității economice a statelor semnatare și dinamizarea relațiilor comerciale dintre acestea. Prin urmare, documentul are menirea de a contribui la aplicarea corectă a legislației vamale, inclusiv prin prevenirea, investigarea şi combaterea fraudelor vamale.

Intensificarea schimburilor de informații dintre aceste două țări este determinată de creșterea continuă a volumului exporturilor destinate piețelor japoneze. Potrivit datelor deținute, în anul2017, Republica Moldova a exportat în Japonia mărfuri în valoare de 1 miliard 90 milioane dolari SUA, înregistrând astfel o creștere de 32%comparativ cu anul 2016.

Este de menționat că, în cadrul comunității vamale internaționale, Acordurile privind asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal reprezintă categoria de bază a tratatelor. Republica Moldova a încheiat astfel de Acorduri cu 24 de state.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților