[ X ]
Moldova participă la Summit-ul COP22 privind schimbările climatice
15 Noiembrie

În perioada 7-18 noiembrie 2016, reprezentanţii statelor lumii se află la Marrakech, Maroc, pentru a discuta aspecte legate de schimbările climatice în cadrul celei de-a 22-a Conferințe (Conference of the Parties – COP) la Convenția Cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice, transmite CURENTUL.

Summit-ul mondial privind clima  trebuie acum să demareze punerea  în practică a Acordul de la Paris, intrat în vigoare la 4 noiembrie 2016.

La cea de-a 22-a ediţie a Conferinţei Părţilor Naţiunilor Unite privind schimbările climatice participă și o delegație a Republicii Moldova, condusă de Valeriu Munteanu, Ministrul Mediului.

Liderii din domeniu avertizează: „Ca să reușim să inversăm tendințele de încălzire globală, avem nevoie de o nouă guvernanță în domeniul climei, care să asigure finanțarea necesară și un dialog permanent între regiuni și orașe, guvernele naționale și organismele ONU. Eforturile orașelor și regiunilor în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră sunt esențiale pentru a reduce decalajul care persistă între angajamentele climatice și obiectivul de a menține creșterea temperaturii la un nivel „cu mult sub 2°C”.

Conferința părților, organismul suprem al Convenției, se reunește anual în cadrul unui summit mondial unde sunt luate decizii pentru a respecta obiectivele luptei împotriva schimbărilor climatice. Aceste decizii nu pot fi luate decât prin unanimitatea părților sau prin consens.

Conferința ONU privind schimbările climatice  (Marrakech,  Maroc) între 7 și 18 în noiembrie în total va găzdui 196 de delegații statale, reprezentanți ai societății civile și companiilor, ONG-uri, oameni de știință, autorități locale, localnici, sindicate și mass-media mondiale. ( Peste 20 de mii de participanți). Conferința se  desfășoară în cartierul Bab Ighli, într-un perimetru amenajat în jurul a 55 de corturi. Ca la fiecare COP, partea rezervată pentru negocieri, „zona albastră”, este plasată sub autoritatea ONU, iar „zona verde”  găzduiește societatea civilă, mediul de afaceri și alți actori nestatali.

COP22 este cea de-a 22 Conferință a părților („Conference of the Parties”, COP) la Convenția Cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (CCNUCC, sau UNFCCC). Această convenție universală, care oferă un cadru global pentru negocierile privind clima, recunoaște existența unor schimbări climatice cauzate de om și conferă țărilor industrializate primatul responsabilității în lupta împotriva acestui fenomen. Aceasta a fost adoptată la Summit-ul Pământului de la Rio de Janeiro, din 9 mai 1992, înainte de a intra în vigoare la 21 martie 1994. Ea a fost ratificată de 196 de state — la care trebuie adăugată Uniunea Europeană (UE ) — ca părți ale Convenției, iar Palestina a fost cel de-al 196-lea stat care a aderat oficial la CCONUSC, pe 17 martie 2016.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților