[ X ]
[ X ]
[ X ]
Moldova participă la programul Global de integrare a migrației în strategiile de dezvoltare
4 Octombrie

În aceste zile, 3-4 octombrie, în orașul Tunis din Tunisia are loc ședința Comitetului de Coordonare al Programului Global Comun „Integrarea migraţiei în strategiile naţionale de dezvoltare”, transmite CURENTUL.

La acest eveniment participă o delegație din Republica Moldova: Olga Coptu, șef al Biroului relații cu diaspora (BRD), Ghenadie Crețu, coordonator al Programului „Migrație și Dezvoltare”, Valeria Ieșeanu, specialist programe PNUD, Alexei Gafeli, primar al comunei Coșnița, r-nul Dubăsari.

În cadrul primei sesiuni, care avut loc astăzi, Olga Coptu a prezentat membrilor Comitetului de Coordonare, progresul și actualizarea implementării Programului la nivel global și național în ultimii patru ani, progresul privind modul în care componenta migrației este integrată în strategiile de dezvoltare, dar și la rezultate de succes.

Totodată, șefa BRD a menționat că, sub egida Programului, au fost efectuate mai multe acțiuni, printre care elaborarea Planului Național de Acțiuni pentru Reintegrarea Migranților Reîntorși (2017-2020), evaluarea Programului Național pentru Atragerea Remitențelor în Dezvoltarea Economică „Pare 1+1”, elaborarea Strategiei Naționale „Diaspora 2025”, etc..

La fel, șefa BRD a ținut să remarce că migrația are un impact semnificativ asupra dezvoltării economice și umane a Republicii Moldova, de aceea este important de integrat aspectele ce țin de diasporă, migrație și dezvoltare în domeniile de politici sectoriale care anterior au fost trecute cu vederea, cum ar fi: sănătatea, educația, agricultura, micul business, integrarea imigranților, dezvoltarea industrială și inovațiile, tinerii, societatea civilă, egalitatea de gen și altele.

Către finalul prezentării, Olga Coptu a subliniat că este esențial de a promova în continuare cooperarea, coerența și coordonarea între toate părțile implicate și de a asigura flexibilitatea proiectului prin ajustarea acestuia la cadrul de dezvoltare și prioritățile curente ale țării.

În cadrul sesiunii de astăzi, vor fi discutate subiecte privind faza a III-a a Programului, planificarea acțiunilor prioritare pentru viitoarea etapă.

Menționăm că Programul Global Comun „Integrarea migraţiei în strategiile naţionale de dezvoltare” este implementat în opt țări: Moldova, Bangladesh, Ecuador, Jamaica, Kârgâzstan, Maroc, Tunisia și Serbia în vederea facilitării integrării migraţiei în documentele şi procesele de planificare a dezvoltării naţionale ale ţărilor participante, precum şi monitorizarea continuă şi ajustarea abordărilor acestor ţări faţă de migraţie şi dezvoltare (M&D) în consultare cu toţi actorii relevanţi. Astfel, în Republica Moldova Programul este implementat de OIM Moldova în comun cu PNUD Moldova sub coordonarea Cancelariei de Stat, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților