[ X ]
[ X ]
[ X ]
Moldova marchează Ziua Mondială a Alimentației alături de comunitatea internațională
30 Octombrie

Prin decizia Adunării Generale a ONU, Ziua Mondială a Alimentației este dedicată în 2017 cauzelor structurale care determină migrarea unor mase largi de oameni, pentru a face migrația să fie sigură, ordonată și regulată, sub sloganul „Să schimbăm viitorul migraţiei. Să investim în securitatea alimentară şi dezvoltarea rurală”, transmite CURENTUL.

Conferința s-a desfășurat sub egida Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) și a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

Evenimentul sincronizează Moldova cu agenda altor 150 de state care marchează în acest an Ziua Mondială a Alimentației prin creșterea gradului de conștientizare publică asupra impactului migrației și necesitatea investițiilor în agricultură la nivel mondial precum și a consolidării solidarității în lupta împotriva foametei, a malnutriției și a sărăciei.

Conferinţa a urmărit consolidarea platformei de dialog între autorităţile administraţiei publice, reprezentanţi ai mediului de afaceri și partenerii de dezvoltare privind provocările şi oportunităţile generate de fenomenul migraţiei în Republica Moldova.

În cadrul evenimentului a fost prezentat Programul Național pentru Subvenții în Agricultură și alte oportunități existente pentru agricultori oferite de Guvern.

În cadrul evenimentului au fost prezentate și istorii de succes ale foştilor migranți care s-au reîntors în Moldova şi au investit cu sprijinul FAO în noile tehnologii agricole dar și experiențele altor fermieri care au primit suport prin intermediul altor programe și instituții.

OIM contribuie în Republica Moldova la elaborarea de politici publice care să faciliteze reintegrarea migranților și includerea remitențelor în circuitul economic și de investiții, mai ales în mediul rural.

Cifrele ONU arată un număr crescând de oameni aflați  în migrație forțată, cauzată de pericole,  care se mută din cauza conflictelor, a persecuțiilor și a dezastrelor naturale sau pentru că simt că nu au altă soluție decât să facă acest lucru, în eforturile de a scăpa de sărăcie, amenințări la adresa mijloacelor lor de trai sau alte extreme presiuni.

Alimentația și agricultura rămân esențiale pentru bunăstarea populației din Moldova. În Moldova, 55 % din populație trăiește în zonele rurale, și depinde în mod special de agricultură și mijloacele de trai bazate pe resursele naturale. În acest sens, trebuie asigurate premisele necesare pentru creșterea investițiilor în agricultură și asigurarea condițiilor de trai decente în spațiul rural.

Numai în 2015, la nivel mondial, 65,3 milioane de persoane au fost strămutate în mod forțat de conflicte și persecuții, iar peste 19 milioane de persoane au fost strămutate intern din cauza dezastrelor naturale. Între 2008 și 2015, o medie de 26,4 milioane de persoane s-au mutat în fiecare an din cauza dezastrelor legate de schimbările climatice sau meteorologice.

Factorii ce conduc la migraţie și impactul acesteia sunt strâns legate de obiectivele globale ale FAO de combatere a foametei și de realizare a securității alimentare, de reducere a sărăciei în mediul rural și de promovare a utilizării durabile a resurselor naturale.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților