[ X ]
[ X ]
[ X ]
Moldova este mai pregătită să asigure siguranța și calitatea alimentelor: Vor fi produse alimente mai sigure și mai sănătoase
28 Martie

Sistemul național de siguranță a alimentelor din Republica Moldova a fost consolidat în concordanță cu standardele UE și internaționale ca urmare a proiectului FAO „Suport la Fortificarea Sectorului de Siguranță a Alimentelor în Moldova”, care s-a încheiat azi la Chișinău după un atelier final de două zile de validare a rezultatelor și recomandărilor în baza evaluării sistemului național de control al alimentelor realizat în cadrul proiectului, transmite CURENTUL.

În cadrul atelierului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a prezentat totodată și acțiunile ulterioare prioritizate de participanții atelierului final și angajamentele asumate de către autoritățile naționale.

Proiectul, elaborat și implementat cu suportul FAO de către MADRM în strânsă colaborare cu Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor (ANSA), s-a axat pe consolidarea cadrului legislativ în domeniul siguranței alimentelor, îmbunătățirea expertizei ANSA în domeniul siguranței alimentelor și capacităților instituționale în aplicarea cadrului de analiză a riscurilor, pregătirea operatorilor din domeniul business-ului alimentar potrivit normelor de control internaționale (HACCP și trasabilitate) întărirea capacităților structurilor naționale ale programului FAO/OMS Codex Alimentarius.

În cadrul proiectului au fost organizate și realizate ateliere de instruire, vizite de studiu pentru experții locali (în Finlanda și Irlanda), au fost elaborate amendamente la legislația națională, Planul General de Gestionare a Crizelor în sectorul alimentelor (aflat în stadiu final de consultare și promovare pentru aprobare de către Guvern), precum și o evaluare a sistemului național de control al alimentelor, urmând normele internaționale și criteriile de performanță elaborate de FAO în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății.

Constatările și recomandările cheie ale studiului au fost prezentate în cadrul atelierului și cuprind: aplicarea politicilor ce ar facilita recrutarea cadrelor și menținerea acestora în cadrul ANSA, coordonarea controalelor între autoritățile competente și centralizarea informației privind controalele efectuate, implicarea mediului academic în studii științifice asupra riscurilor de contaminare și evoluția agenților patogeni ca bază a măsurilor eficiente de gestionare a riscurilor etc.

Proiectul „Suport la Fortificarea Sectorului de Siguranță a Alimentelor în Moldova” a demarat în 2014, cu un buget de 400 mii dolari.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților