Sistemul de sănătate din Republica Moldova este pregătit să fie supus exercițiului de evaluare, pentru validarea eliminării transmiterii virusului HIV de la mamă la făt, transmite CURENTUL.
Ministerul Sănătății a depus o cerere în acest sens la Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa.
Autoritățile în sănătate consideră că pe parcursul ultimilor ani au fost întreprinși pași concreți în activitatea de profilaxie și diminuare a impactului infecției HIV, inclusiv transmiterea materno-fetală a virusului.
Evaluările la nivel național arată că în Republica Moldova peste 95% din femeile gravide se află sub supraveghere medicală înainte de naștere și sunt testate la virusul HIV. De asemenea, peste 90% din gravidele HIV-infectate beneficiază de terapie antiretrovirală, care micșorează esențial riscul transmiterii infecției HIV de la mamă la copil.
Astfel, numărul de cazuri noi de HIV pozitiv în rândul copiilor nou-născuți este de până la 50 la 100 mii nașteri vii, iar rata de transmitere de la mamă la copil a infecției HIV este mai mică de 2%.
Exercițiul de evaluare propriu-zis urmează să fie realizat de către Biroul Regional al OMS pentru Europa, iar ulterior Republica Moldova va avea statut de țară care a eliminat transmiterea virusului HIV de la mamă la făt.
Amintim că la începutul lunii iunie Republica Moldova a fost declarată țară care a reușit să elimine transmiterea sifilisului congenital de la mamă la copil. Anunțul a fost făcut în cadrul unei ceremonii organizate la New York, cu prilejul Reuniunii de nivel înalt în cadrul Adunării Generale ONU cu privire la stoparea SIDA.
Cristina Parfeni