[ X ]
„Moldova Automotive Days” – au fost discutate oportunitățile, realizările și provocările din domeniu
29 Mai

Oportunitățile investiționale, realizările, dar și provocările cu care se confruntă industria automotive din țara noastră, au fost discutate astăzi la forumul „Moldova Automotive Days 2018”, transmite CURENTUL.

Evenimentul, aflat la cea de-a doua ediție, a reunit peste 300 de potențiali investitori străini din sectorul automotive, producători și furnizori din industria constructoare de mașini, parteneri de dezvoltare și studenți de la facultățile inginerești.

Premierul Pavel Filip a menționat că pe parcursul ultimilor ani sectorul automotive a devenit una din cele mai dinamice industrii, cu renumiți jucători internaționali care au ales țara noastră pentru a-și extinde afacerile. Astfel, anul trecut producția industrială în sector a crescut cu 43 la sută, iar exporturile cu 37%. Totodată, volumul investițiilor a depășit 430 milioane de dolari.

„Acest sector poate pune pe roate, la propriu și la figurat, întreaga economie. Anul trecut, sectorul avea în jur de 10 mii de angajați. Astăzi vorbim de 15 mii de oameni care muncesc în acest domeniu, 15 mii de oameni care nu au plecat din țară, 15 mii de familii care sunt împreună în fiecare zi. Iar pentru noi asta e cel mai important”, a spus Pavel Filip.

Referindu-se la pregătirea specialiștilor în domeniu, premierul a evidențiat beneficiile învățământului dual. Din cei 700 de tineri care învață meseria direct la fabrică, 100 sunt din sectorul automotive. Pavel Filip a salutat organizarea târgului locurilor de muncă în sectorul auto și a încurajat tinerii să aleagă acest domeniu pentru o carieră de succes. „Îmi doresc să trecem de la investiții în forța de muncă la investiții în materie cenușie, adică de la asamblarea componentelor auto la research & development și IT. Avem în țară profesioniști, tineri cu minți luminate și capacități de a fi creativi”, a accentuat Pavel Filip.

Prezent la eveniment, ambasadorul Japoniei în țara noastră, Masanobu Yoshii, a confirmat că Republica Moldova este o destinație atractivă pentru investitori, reiterând intenția de a coopera în continuare pentru valorifica potențialului existent în sectorul automotive. La rândul său, ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Iulia Monar, a specificat că deschiderea noilor fabrici din industria automotive contribuie la dezvoltarea regională și generează beneficii directe pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

Ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că pe parcursul ultimilor ani industria automotive a devenit unul dintre sectoarele cele mai dinamice din țara noastră, atât ca volum de investiții atrase, cât și ca număr de locuri de muncă create. Până în prezent, au fost create peste 15 mii locuri de muncă în sectorul automotive, iar până în anul 2020 se preconizează un potențial de 100 mii locuri de munca.

„Renumiți jucători internaționali din Germania, Japonia, Italia, SUA  au ales Moldova ca destinație pentru investiții și ne bucurăm că își extind afacerile și reinvestesc dividendele în țara noastră, nu doar în centrele mari urbane, dar pe întreg teritoriul țării. Investițiile în sectorul automotive sunt de circa 400 de milioane de dolari, iar cifra de afaceri în sectorul componentelor auto este de peste 10 miliarde lei anual, fiind o contribuție considerabilă la dezvoltarea economiei Republicii Moldova”, a menționat Chiril Gaburici.

În prezent, în sectorul automotive activează peste 20 de companii din Germania, Japonia, Italia, Austria, SUA, Elveția, Belgia și Romania. În anul curent, investițiile în domeniu vor atinge 500 milioane de dolari.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților