[ X ]
Moldova, alături de alte 10 țări din Europa de Sud-Est, au semnat o Declarație de intenție privind importanța imunizării
21 Februarie

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a participat la reuniunea Miniștrilor Sănătății din Europa de Sud-Est de la Podgorica (Muntenegru), în cadrul căreia s-a discutat despre importanța vaccinării, ce reprezintă o intervenție esențială pentru sănătatea publică, transmite CURENTUL.

Reuniunea este organizată de Ministerul Sănătății din Muntenegru și Oficiul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la care participă prim-ministrul Muntenegrului, Mr. Duško Marković, ministrul sănătății din Muntenegru, Dr. Kenan Hrapović, directorul Regional pentru Europa al OMS, Dr. Zsuzsanna Jakab și miniștri ai sănătății din 11 țări – Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Israel, Malta, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

În cadrul reuniunii, miniștrii au discutat despre importanța sistemelor naționale de imunizare, a programelor de imunizare și coordonarea cu alte programe, sectorul privat, parteneri și comunități. Discuțiile au fost axate și pe introducerea de noi vaccinuri, asigurarea furnizării vaccinurilor la prețuri accesibile, extinderea echitabilă a serviciilor de imunizare, finanțarea durabilă a imunizării. Totodată, aceștia și-au împărtășit bunele practici și posibilitățile de atingere a scopurilor și obiectivelor strategice prevăzute în Planul European de acțiune pentru vaccinare (2015-2020) în regiunea Europei de Sud-Est.

La finalul evenimentului, Svetlana Cebotari, alături de miniștrii din cele 10 țări, au semnat Declarația de intenție prin care își asumă angajamentul privind importanța imunizării, ce reprezintă o intervenție esențială de sănătate publică, aceasta fiind o prioritate pentru regiunea Europei de Sud-Est.

Conform documentului, aceștia urmează să contribuie la elaborarea și implementarea unui cadru de imunizare pe un termen de 5 ani pentru Europa de Sud-Est. În acest sens, urmează a fi realizate acțiuni pentru asigurarea accesului durabil la finanţare previzibilă și la vaccinuri de înaltă calitate și la prețutir accesibile, depăşirea provocărilor legate de furnizarea vaccinurilor,  revizuirea calendarului de vaccinare, asigurarea unui acces echitabil la vaccinuri și servicii de imunizare, contracararea sentimentului de anti-vaccinare și stimularea cererii de vaccinare în copilărie prin includerea în programul național de imunizare a vaccinurilor noi și a celor utilizate insuficient, prin consolidarea eforturilor de comunicare, mobilizare socială, advocacy și educație pentru sănătate.

Menționăm că evenimentul a avut loc în contextul angajamentului asumat de țările din Europa de Sud-Est în Declarația Chișinău Pledge 2017 (Angajamentul de la Chișinău 2017) semnată la Chișinău la 4 aprilie 2017, ce are drept scop susținerea și consolidarea cooperării regionale în domeniul sănătății publice în aceste țări.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților