[ X ]
[ X ]
[ X ]
Moldelectrica înregistrează o creștere a solicitărilor de racordare pentru producția de energie regenerabilă
4 Iulie

De la începutul anului 2023, Î.S. „Moldelectrica” a emis 25 de avize de racordare cu o putere sumară de 724,4 MW. Aceste avize au fost acordate pentru construcția centralelor electrice eoliene, fotovoltaice și centrale pe biogaz, marcând astfel o evoluție semnificativă în domeniul energiei regenerabile în țară.

Prin emiterea acestor avize de racordare, Î.S. „Moldelectrica” își demonstrează angajamentul de a contribui la a dezvoltarea durabilă a Sistemului Electroenergetic Național (SEN) și la combaterea schimbărilor climatice. Centralele electrice eoliene, fotovoltaice și pe bază de biogaz reprezintă soluții inovatoare și ecologice pentru generarea de energie electrică, care utilizează resurse naturale regenerabile și reduc emisiile de gaze cu efect de seră. În această ordine de idei, Î.S. „Moldelectrica” reiterează deschiderea de a  oferi suport potențialilor investitori în identificarea soluțiilor optime de racordare în cadrul SEN.

Puterea aprobată prin Avizele de Racordare pentru fiecare tip de tehnologie:

  • Parcuri Eoliene – 365,1 MW;
  • Parcuri Fotovoltaice – 354,3 MW;
  • Centrale electrice pe bază de Cogenerare – 5 MW.

Î.S. „Moldelectrica” continuă să încurajeze dezvoltarea și implementarea proiectelor energetice regenerabile și se angajează să faciliteze procesul de racordare și integrare a acestor centrale în rețeaua de transport a energiei electrice. Prin inițiative de acest gen, Î.S. „Moldelectrica” demonstrează rolul său activ în promovarea unei economii verzi și durabile în Republica Moldova.

Compania este convinsă că acest progres semnificativ în domeniul energiei regenerabile va contribui la atingerea obiectivelor naționale și internaționale în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și tranziția către o economie mai curată și sustenabilă.

În același timp ținând cont de provocările integrării Surselor Regenerabile de Energie(SRE), ținem să menționăm că, funcționarea fiabilă și durabilă a Sistemului Electroenergetic Națională, în condițiile  unui nivel semnificativ al SRE, depinde de fiecare.

Inapoi la arhiva noutaților