În luna februarie culturile de toamnă şi plantaţiile multianuale se află în fond în stare de repaus vegetativ, transmite CURENTUL.
În luna februarie temperatura medie minimală a solului la adâncimea nodului de înfrăţire constituie -2,0..-6,5ºC. Temperatură minimă a solului la adâncimea nodului de înfrăţire (3 cm) cu valoarea de -15..-18ºC şi mai joasă se observă rar – în medie o dată în 10-20 ani, iar valori ale temperaturii solului de -12ºС şi mai joase se semnalează în medie o dată în 5 ani.
Numărul de zile cu moină în luna februarie constituie în medie 15-19 zile.
Vătămarea culturilor pomicole se observă mai frecvent după moinele de lungă durată, care reduc semnificativ rezistenţa pomilor la ger. Pentru culturile pomicole sunt periculoase îndeosebi moinele îndelungate din a doua jumătate a iernii, deoarece culturile pomicole în această perioadă deseori ies din starea de repaus profund şi reiau vegetaţia. Conform datelor multianuale, la scăderea bruscă a temperaturii aerului până la -10..-15ºC după moine îndelungate, este foarte mare probabilitatea vătămării şi chiar pieirea mugurilor de rod ai culturilor pomicole.
Solul slab îngheţat iarna se îmbibă cu cantitatea semnificativă de umezeală – anume în această perioadă se formează rezervele principale de umezeală în sol.
În primăverile foarte timpurii reluarea vegetaţiei culturilor de toamnă poate avea loc la sfârşitul lunii februarie (18-23 februarie). În astfel de primăveri la sfârşitul lunii februarie (22-27 februarie) poate fi semnalată umflarea mugurilor la culturile pomicole.
Cristina Pendea