Modul de organizare și funcționare a Parlamentului Republicii Moldova va fi reglementat de Codul regulilor și procedurilor parlamentare. Parlamentul a examinat, în ședința de astăzi, proiectul documentului și l-a votat în prima lectură, transmite CURENTUL.
Inițiativa aparține unui grup de deputați și mai prevede raporturile juridice dintre Parlament și alte autorități, precum și stabilește statutul deputatului în Parlament și a funcționarului parlamentar. Proiectul prevede că acesta va intra în vigoare la data constituirii legale a noii legislaturi a Parlamentului.
În prezentarea proiectului, deputatul Sergiu Sîrbu a menționat că se stabilesc expres prevederi referitoare la amplasarea sediului Parlamentului, cazurile de schimbare temporară a localizării Parlamentului, locul desfășurării ședințelor plenare, limba de lucru în Parlament, modul de utilizare a simbolurilor de stat. De asemenea, un element nou este stabilirea expresă a sărbătorii „Ziua Parlamentului” – 23 mai.
Noutăți sunt prevăzute și la procedura de constituire a Parlamentului, organizarea fracțiunilor și grupurilor parlamentare, constituirea majorității parlamentare, a opoziției etc. Se instituie depunerea jurământului de către deputați la începutul legislaturii.
La fel este reglementat programul legislativ și calendarul de lucru pe sesiuni al Parlamentului, este definit cvorumul, statutul Președintelui Parlamentului, inițiativa legislativă, admisibilitatea proiectului de act normativ, procedura de urgenţă și modul prioritar, înaintarea amendamentelor, avizarea proiectelor de acte normative, numărul şi data acestora etc.
Proiectul mai prevede reglementări cu privire la procedura parlamentară de inițiere a declarării stării de urgență, de asediu sau de război. Capitole aparte se referă la raporturile Parlamentului cu Guvernul, autoritățile publice din domeniul justiției, cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă, controlul parlamentar, audierile parlamentare, relațiile internaționale ale Parlamentului Republicii Moldova etc.
Potrivit autorilor, elaborarea Codului regulilor și procedurilor parlamentare sunt generate de o experiență de aproape 25 de ani de activitate a Parlamentului și sunt chemate să consolideze organizarea și funcționarea Parlamentului.
Proiectul Codului regulilor și procedurilor parlamentare urmează a fi votat, în lectură finală, de plenul Parlamentului.
Cristina Pendea