[ X ]
Modificările Legii privind declararea voluntară și stimularea fiscală, votate în lectură finală
8 Noiembrie

Taxa către bugetul de stat din suma mijloacelor băneşti declarate voluntar va crește de la 3% la 6%. Parlamentul a modificat, în ședința de astăzi, Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală, în lectură finală, transmite CURENTUL.

„Modificările au fost agreate cu Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, urmare a misiunilor de experți care au fost în țara noastră după ce a fost adoptată legea inițială”, a declarat Președintele Parlamentului Andrian Candu.

Modificările mai stipulează că nu pot fi subiecţi ai declarării voluntare a bunurilor persoanele care au fost sau sunt subiecţi ai declarării averii şi intereselor personale conform prevederilor Legii nr. 133 privind declararea averii şi a intereselor personale, precum şi membrii familiei (soţul/soţia, copilul minor, inclusiv cel adoptiv sau persoana aflată la întreţinerea subiectului declarării) şi concubinul/concubina acestora.

Obiecte ale declarării voluntare trebuie să fie toate bunurile subiectului declarării voluntare – proprietarului de facto al acestora, dar care anterior a înregistrat juridic dreptul de proprietate pe numele unei alte persoane (proprietarul nominal), precum şi bunurile subiectului declarării voluntare declarate la valori reduse sau care nu au fost declarate.

Subiectul declarării voluntare îşi asumă pe propria răspundere că falsul în declaraţia prealabilă sau în notificarea cu privire la declararea voluntară a bunurilor este pasibilă de răspundere penală. În context, se completează şi modelele de declaraţii şi chestionare relevante procesului de declarare voluntară şi stimulare fiscală care sunt anexate la lege.

Potrivit autorilor, pentru responsabilizarea subiecţilor care vor beneficia de stimularea fiscală se va prevedea expres că scutirea de controale fiscale nu se va aplica în cazul contribuabililor asupra cărora, începînd cu 1 ianuarie 2019, a fost constatat prin decizie definitivă a instanţei judecătoreşti evaziune fiscală prin includerea intenţionată în documentele contabile, fiscale sau financiare a unor denaturate privind veniturile sau cheltuielile.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați și a fost votată de către 68 de deputați din cei prezenți la ședință.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților