În cadrul ședinței plenare de astăzi, deputații au aprobat, în prima lectură, modificarea unor articole din Codul Contravențional. O parte dintre ele se regăsesc într-un proiect de lege elaborat de Ministerul Justiției, iar altele au fost propuse de către deputați.
Printre scopurile modificărilor legislative figurează contracararea încălcării unor drepturi constituționale ale persoanelor fizice, atentarea la sănătatea populației și a persoanei, la ordinea și securitatea publică sau poluarea mediului înconjurător.
Astfel, Ministerul Justiției a propus modificarea mai multor articole din Codul Contravențional, care se referă la extinderea intervalului de timp în care nu se permit lucrări de reconstrucție însoțite de zgomot în blocurile locative sau includerea pedepsei cerșitului însoțit de simularea unei dizabilități. De asemenea, a fost propusă înăsprirea sancțiunilor pentru încălcarea regulilor de organizare a contabilității, de întocmire și de prezentare a situațiilor sau a rapoartelor financiare.
O altă MODIFICARE la Codul Contravențional a fost propusă de un grup de deputați din Fracțiunea ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, care prevede că Agenția Achiziții Publice, autoritate aflată în subordinea Ministerului Finanțelor, să poată constata și sancționa încălcarea regulilor de inițiere și desfășurare a procedurilor de achiziție publică.
De asemenea, la PROPUNEREA președintelui Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, Codul Contravențional ar putea fi completat cu un articol, care prevede sancționarea circulației și parcării vehiculelor, ciclomotoarelor și altor mijloace de transport pe terenurile fondurilor forestiere, ariile naturale protejate din spațiile verzi și în afara drumurilor publice. Excepție sunt mijloacele de transport folosite în uz de serviciu. În cazul persoanelor fizice, mărimea amenzii va fi de la 4000 până la 5000 de lei, iar persoanele juridice ar putea fi sancționate cu amendă de la 6000 până la 7500 de lei.
Totodată, un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” a propus modificarea și completarea Codului Contravențional cu prevederi care se referă la domeniul urbanismului, construcției și protejării monumentelor istorice. Astfel, unele sancțiuni vor fi înăsprite. Totodată, persoanele care încalcă aceste prevederi pot rămâne fără dreptul de a desfășura o anumită activitate sau de a deține o anumită funcție.
Toate propunerile de modificare a Codului Contravențional vor fi comasate într-un singur proiect de lege, care va fi propus spre examinare în lectura a doua plenului Parlamentului.