[ X ]
[ X ]
[ X ]
Modernizarea sau moartea
8 Septembrie

Există o opinie puternic înrădăcinată că societatea modernă funcționează după principiul „schimbă-te sau mori”.

E cumva dură fraza, dar nu e lipsită de logică.

Nu e vorba de moarte fizică, ci despre o transformare într-un spațiu deprimant, înapoiat și neatractiv.

Putem observa funcționalitatea principiului „schimbă-te sau mori” pe cazul Republicii Moldova.

Statisticile arată o intensificare a fenomenului plecării oamenilor din Moldova. Scade constant numărul copiilor în grădinițe și școli.

Economia națională se contractează; pierdem din volumul exporturilor; pierdem locuri de muncă; pierdem competitivitatea economică – suntem în etapa în care multe pierdem și puține câștigăm.

Moldova e prinsă într-o tendință negativă și ne apropiem vertiginos de o situație critică.

Situația critică va fi caracterizată de incapacitatea noastră de a ne autoîntreține și de a mai împrumuta, agravată de lipsa definitivă a atractivităților investiționale.

Așa o situație se poate produce chiar în următorii ani.

Suntem în punctul în care trebuie să găsim energie, resurse și posibilități să determinăm schimbări radicale în noi. În modul în care abordăm lucrurile, în modul în care prioritizăm și în modul în care acționăm.

Trebuie să identificăm niște soluții revoluționare care pot determina companiile globale puternice să investească în Moldova, să aducă în Moldova oportunitățile după care tinerii pleacă azi din țară.

Moldova e situată în vecinătatea imediată de cea mai dezvoltată regiune a lumii și această vecinătate e în același timp avantaj și dezavantaj.

Avantaj pentru că avem foarte aproape exemple bune, surse de experiențe și învățături, și investitori potențiali.

Dezavantaj pentru că cetățenii Moldovei au foarte aproape posibilitatea de a începe o viață mai frumoasă, mai sigură și mai plină cu oportunități. Și această posibilitate îi face pe tot mai mulți moldoveni să plece din Moldova. Odată cu dânșii din țară pleacă energia de creștere și dezvoltare.

Soluțiile pentru crizele noastre nu sunt în afara Moldovei – soluțiile suntem noi.Trebuie să recunoaștem că abordările, principiile și regulile care le-am folosit până acum nu funcționează cum ne-am dorit. Avem nevoie de abordări, principii și reguli noi. În special față de activele care le deținem și față de confortul investitorilor. A investitorilor care pot rapid moderniza și tehnologiza economia noastră și țara în general. Nu mai avem timp să așteptăm investitorii. Trebuie să mergem noi la investitori cu oferte cât mai convingătoare și să fim pregătiți să oferim azi foarte mult pentru a câștiga încrederea și investițiile lor. Nu mai înaintăm condiții investitorilor. În schimb ne pregătim să satisfacem cât mai multe condiții de-ale lor. Trebuie să învățăm să curtăm investitorii, să-i facem să considere Moldova cel mai comod și sigur partener. Trebuie să ne reinventăm, și asta nu e simplu.Dar circumstanțele nu ne lasă prea mult spațiu de manevră: fie reușim să ne modernizăm, fie murim. Nu murim fizic, dar ne transformăm într-un spațiu deprimant, înapoiat și neatractiv – tot mai depopulat și mai îmbătrânit.

Vadim Ceban, președintele Consiliului de administrație al S.A. „Moldovagaz” 

Inapoi la arhiva noutaților