[ X ]
[ X ]
[ X ]
Misiunea internațională de monitorizare a alegerilor ENEMO: „Începutul campaniei a fost calm și discret”
26 Octombrie

Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) a prezentat primul Raport Interimar ENEMO, transmite CURENTUL.

Perioada de raportare este 1 septembrie – 22 octombrie. ENEMO constată că, Codul electoral prevede condițiile necesare pentru desfășurarea procesului electoral, majoritatea aspectelor sunt gestionate eficient.

Mediul general al campaniei este unul competitiv și calm, dar există unele mesaje ce au drept scop de a manipula și de a avea unele aspecte discriminatorii față de alți candidați.

ENEMO observă că în campanie sunt implicați și funcționari publici, unii susțin deschis unii candidați și participă în campanie.

Pe lângă cei 8 membri ai echipei, în teritoriu vor fi dislocați 52 de observatori pe termen scurt.

ENEMO constată că, cadrul legal este unul conform cu standardele internaționale, cadrul juridic electoral conține lipse, lăsând spațiu pentru diverse interpretări. De asemenea, birourile electorale și comisiile electorale raionale au fost formate la timp.

Misiunea a observat că începutul campaniei a fost calm și discret, iar mai spre apropierea datei alegerilor candidații s-au activizat.

De menționat că, Misiunea planifică să detașeze 52 observatori pe termen scurt în primul tur, 26 echipe multinaționale a câte 2 observatori. Misiunea va exprima opinia după ziua alegerilor, iar dacă va fi turul II, misiunea va emite și o a doua declarație. Raportul final va fi după 60 de zile.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților