[ X ]
[ X ]
[ X ]
Misiunea Biroului OSCE/ODIHR a făcut constatările turului II al alegerilor prezidențiale
16 Noiembrie

Observatorii Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) au prezentat concluziile cu privire la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, transmite CURENTUL.

Concluziile au fost prezentate de șeful Misiunii, Corien Jonker, care a menționat că organizarea alegerilor pe timp de pandemie s-a dovedit a fi o provocare, pe care R. Moldova a trecut-o.

„Misiunea s-a aflat timp de 2 luni în țară cu o echipă în Chișinău și observatori pe termen lung în secțiile de vot. Am observat că în turul II, alegătorii au avut opțiuni de alege din diferite alternative politice. Libertatea de întrunire și exprimare au fost respectate. Componenta de divizare, polarizare, informații negative în mass-media au diminuat calitatea informației. Pretențiile și neregulile depistate și sesizate au fost lăsate fără reacții adecvate.

Scrutinul per general a fost bine organizat. Campania de informare a alegătorilor a a continuat și noi materiale informative au fost diseminate. Multe dintre procesele verbale protocolare ale CEC nu au fost publicate, ceea ce a dus la lipsa de transparență. Legislația duce lipsă de reguli speciale pentru turul II.

Am observat că, campania a devenit a negativă și agresivă, dar și divizantă. Am văzut mesaje murdare în adresa candidatului Maia Sandu și o astfel de retorică nu își are loc în campania electorală și nu doar. Președintele în exercițiu a primit o mediatizare mai pozitivă și a continuat retorica de polarizare a societății.

În ziua votării la unele secții de vot s-au înregistrat aglomerații, dar în general procesul a fost ordonat.

Am observat și în acest tur că a fost organizată transportarea ilegală a alegătorilor. Poliția a anunțat că a inițiat anchetele necesare. Lăudăm activitatea CEC care a oferit datele preliminare a rezultatelor live”, a spus Corien Jonker.

De asemenea, ea a spus că un transfer ordonat al puterii ar ajuta mult R. Moldova să facă față sfidările și să meargă mai departe.

Raportul final al ODIHR va fi publicat în două luni.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților