Mișcarea Civică Europeană a lansat un apel către deputații Parlamentului Republicii Moldova aleși la 24 februarie 2019, informează CURENTUL.
Mișcarea Civică Europeană menționează că, pe data de 27 august 1991, Primul Parlament, ales în mod democratic pe circumscripții uninominale, vota Declarația de Independență a Republicii Moldova. Toți cei care au votat acest document istoric au făcut abstracție de apartenența politică și au pus în prim-plan interesul național.
„Acest act urmărea doua scopuri fundamentale: primul – ieșirea ireversibilă de sub tutela metropolei imperiale; al doilea – revenirea ”în spațiul istoric și etnic” și asocierea la democrațiile europene. Dacă primul scop a fost atins parțial, apoi cel de-al doilea continuă să bată pasul pe loc. Speranța a renăscut pe data de 27 iunie 2014, ziua în care a fost semnat Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Din acel moment, Acordul a devenit lege supremă și toate programele de guvernare ar fi trebuit să fie racordate la el”, se spune în apel.
Potrivit lor, după mai bine de două luni de la data alegerilor, deocamdată nu se prefigurează nicio majoritate parlamentară.
„Partidele politice din legislativ continuă retorica păguboasă din campania electorală și împing lucrurile spre alegeri anticipate. Însă acestea nu sunt o soluție, ele nu vor schimba temeinic configurația Parlamentului. Situația care se prefigurează riscă să arunce R. Moldova în haos, să torpileze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, să schimbe orientarea politică și să federalizeze R. Moldova. În aceste condiții, ne adresăm tuturor deputaților care au fost aleși în Parlament la 24 februarie 2019 să se responsabilizeze, să depășească abordările sterile și belicoase, să inițieze un dialog constructiv în baza Acordului de asociere la Uniunea Europeană, să elaboreze în comun Foaia de parcurs 2019-2022, să constituie o majoritate parlamentară, aptă să readucă în prim-plan valorile democrațiilor europene, care să garanteze integrarea R. Moldova în spațiul civilizațional al Uniunii Europene. Programul de guvernare să fie elaborat exclusiv în baza Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Pentru depășirea stării de neîncredere între deputați, între componentele majorității parlamentare și garantarea implementării Programului de guvernare, atât discuțiile, cât și documentele elaborate și semnate să poarte girul partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova. Vă îndemnăm să ieșiți din campania electorală, să vă ridicați la înălțimea responsabilităților politice care vă revin, să inițiați dialogul constructiv între deputați și fracțiuni, să faceți funcționale instituțiile statului, Parlamentul și Guvernul, să asigurați prin Foaia de parcurs implementarea Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și integrarea ireversibilă a R. Moldova în spațiul european. În caz contrar, întreaga responsabilitate pentru falimentarea cursului european al R. Moldova va reveni deputaților cu aspirații europene și democratice”, se mai spune în apel.
Andriana Cheptine