Fostul ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Mircea Buga, expert în sănătate și domeniul protecției sociale, afirmă că este nevoie de curaj și determinare pentru a face o reformă și salută decizia guvernării de a reveni la condițiile anterioare de pensionare, transmite CURENTUL.
Mircea Buga spune că reforma sistemului public de pensii, lansată în 2017, a reprezentat un echilibru între măsurile mai puțin populare, dar necesare în mod obiectiv, și beneficiile garantate și în creștere pentru pensionari.
„Ca în orice schimbare s-a mizat pe continuitate și susținere politică de durată. Însă, pe parcursul anilor, „binevoitorii” au reușit schimonosirea reformei într-un hal fără de hal, adoptând rectificări la lege fără analize serioase și fără calcule elementare ale sustenabilității. Pot aduce drept exemplu schimbarea modalității de indexare, grăbirea implementării unor măsuri ca valorizarea sau recalcularea pensiilor, atentarea la alți parametri ai reformei.
Să fiu înțeles corect, pensionarii cu venituri mici, indiscutabil, trebuie să fie susținuți de stat. Nu prin umblarea la legea pensiilor, dar prin măsuri bine țintite pe cei nevoiași, cum ar fi alocații, ajutoare sociale, suplimente et.. Pensia nu e un drept căzut din cer, dar dobândit de cel care contribuie la fondul de pensii și care are un stagiu de cotizare și o vârstă de pensionare necesare. Pensia trebuie să fie echitabilă, dar nu poate fi egală pentru toți”, spune Mircea Buga.
De asemenea, fostul demnitar spune că majoritatea parlamentară, în decembrie 2020, ignorând principiile de bază ale sistemului public de pensii, au intervenit brutal în lege, fără avizul guvernului (deci anticonstituțional).
„Am în vedere încercarea de revenire la vârsta și stagiul de cotizare de până la reformă, periclitând astfel echilibrul din sistem, cu risc de falimentare a acestuia.
Revenind la nevoia de curaj și determinare, nu pot să nu constat că, astăzi, guvernarea manifestă acest curaj și determinare pentru readucerea carului reformei sistemului de pensii pe calea corectă. Mai ales că e vorba de o chestiune sensibilă ce ar putea fi speculată din interese înguste și de moment. Să fie clar, guvernarea nu majorează vârsta și stagiul de pensionare, prevederea legală controversată aprobată în decembrie 2020 nici nu a intrat încă în vigoare, dar reîntoarce legislația în albia conceptuală a reformei, de ajustare graduală pe termen lung a acestor parametri.
Totodată, în proiectul de lege nr.363, se propun și alte măsuri pentru a fi adoptate – pensionarea anticipată și o sumă fixă suplimentar la indexare. Deși binevenite ca intenții, cred că așa intervenții cu impact de durată necesitau consultări mai largi”, spune Mircea Buga.
Cristina Parfeni