[ X ]
[ X ]
[ X ]
Minuni nu există! Care e starea Grădinii Botanice la 7 luni de la intemperiile din aprilie 2017
2 Decembrie

La 7 luni de la intemperiile ce au avut loc în luna aprilie 2017, situația Grădinii Botanice din Chișinău continuă să fie dezastruoasă, informează CURENTUL.

Solicitat de reporterul nostru, Directorul Grădinii Botanice, Alexandru Teleuță, a spus că în perioada de vară și toamnă, muncitorii au reușit să restabilească doar o mică parte din plantele distruse.

„Abia acum, când copacii s-au dezgolit de frunze, am reușit să facem o analiză detaliată a tuturor pierderilor. Acestea sunt colosale. Restabilirea genofondului de plante existente necesită, cel puțin, cinci ani. Până acum am reușit să restabilim doar 5% din tot ce a fost distrus”, a precizat Directorul.

Potrivit spuselor sale, cheltuielile pentru restabilirea expozițiilor de plante degradate valorează între 10 și 12 milioane de lei, care însă nu e clar de unde vor fi obținuți.

În perioada rece a anului, administrația Grădinii Botanice se confruntă cu noi probleme. Chiar dacă recent a fost procurat un cazan nou, iar muncitorii au luat toate măsurile necesare de îngrijire a plantelor tropicale, Alexandru Teleuță își face griji că Grădina ar mai putea suferi pierderi din cauza gerurilor.

„Sistemul de încălzire este învechit. Are peste 27 de ani. Țevile sunt totalmente uzate. Dacă temperaturile vor fi sub 20 de grade, vor fi pagube atât în sere, cât și la exterior”, a mai spus directorul.

Precizăm, pe 21-23 aprilie 2017 Grădina Botanică din Republica Moldova a fost distrusă în proporție de 80% în urma stihiei care a lovit teritoriul Moldovei. În prezent, Grădina numără aproximativ 10 de mii de specii, soiuri, forme şi plante cultivate. Personalul Grădinii a creat şi a făcut descrierea a mai mult de 2 mii de specii de plante superioare, 1 mii de alge, 300 de specii de ciuperci superioare, au fost descrise circa 200 de specii ale florei Miocenului şi Pliocenului inferior, a fost creat un Ierbar Republican, care include 200 de mii de pagini.

Dumitru Garcaliuc

Inapoi la arhiva noutaților