[ X ]
[ X ]
[ X ]
Minorii în detenție. Pentru ce infracțiuni își ispășesc pedepsele. Unii au fost condamnați de 3 sau mai multe ori
8 August

Numărul infracțiunilor comise de către minori sau cu participarea acestora, în prima jumătate a anului curent, este în scădere, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018, în detenție aflându-se doar 49 de minori, transmite CURENTUL.

Contactat de reporterul nostru, Șeful DGMI a ANP, comisar-principal de justiție, Vladimir Cojocaru, a spus că minorii aflați în detenție, care își ispășesc pedeapsa în temeiul unei sentințe de condamnare, au vârste cuprinse între 15 și 19 ani, iar 14 copii cu vârsta cuprinsă între 14 și 17 ani se află în arest preventiv. Aceștia prezintă manifestări comportamentale delincvente, provin din familii social vulnerabile, familii unde părinţii consumă alcool, droguri, familii dezorganizate.

„Minorii delicvenți fug din familiile în care climatul psihologic este nefavorabil. Majoritatea copiilor mărturisesc că fuga de acasă este un comportament firesc pentru ei, invocând drept cauze ale fugii de acasă relaţiile tensionate cu părinţii, relaţiile nefavorabile cu fraţii mai mari, relațiile tensionate cu rudele cu care au rămas în cazul părinților plecați peste hotarele țării. Aflaţi la vârsta când relaţiile cu semenii şi gaşca de prieteni sunt prioritare, unii adolescenţi au motivat fuga de acasă prin specificul vârstei: „aşa-mi cereau prietenii”, „dorinţa de a fi independent””, a spus Vladimir Cojocaru.

Minorii cel mai des sunt implicați în săvârșirea infracțiunilor grave și deosebit de grave fiind condamnați la privațiune de libertate cu ispășirea pedepsei de la 1 an până la 15 ani. Aceștia, cel mai frecvent sunt implicaţi în săvârșirea infracțiunilor contra patrimoniului, mai mult de jumătate sunt implicați în astfel de acțiuni – 35 minori, săvârșirea furturilor – 15 minori, acțiuni de huliganism – 13 minori. De asemenea, se observă scăderea infracțiunilor de viol – 7 minori și a acțiunilor violente cu caracter sexual -10 minori.

Potrivit comisarului principal de justiție, din cei 49 de minori condamnați la privațiune de libertate, 29 minori au fost condamnați pentru prima dată, 10 – de două ori, iar 10 – de trei și mai multe ori.

„În nenumăratele convorbiri educative petrecute cu minorii, cu referire la eliberare este manifestat regret şi frustrare în legătură cu faptul că studiile, calităţile personale şi dorinţa de schimbare nu le asigură un viitor și acest fapt îi determină să comită în continuare infracțiuni, întorcându-se în detenție pentru a doua sau a treia oară. Citez ,,…Înveţi, dar post de lucru nu poţi găsi”; ,,Ştim cu toţii că în viaţă nu e aşa de simplu să ajungi un om cinstit şi cult, deoarece acum banii sunt la putere, ei îţi hotărăsc viitorul”, „Detenția (pușcăria) este o pată în viața mea, nu mai am viitor”, „Acasă nu mă așteaptă (susține) nimeni”…”a spus Vladimir Cojocaru.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților