Ministrul Apărării, Pavel Voicu, a efectuat o vizită inopinată la Întreprinderea de Stat „Centrul de Pregătire a Specialiştilor pentru Armata Naţională” din municipiul Chişinău, transmite CURENTUL.
Scopul vizitei a fost documentarea cu privire la activitatea instituţiei, infrastructura, condiţiile de lucru şi procesul de instruire a militarilor şi angajaţilor civili ai Armatei Naţionale.
„Împreună cu administratorul Centrului am inspectat blocul administrativ, inclusiv birourile serviciului economic, juridic, tehnico-material, sălile de instruire pentru conducătorii auto de toate categoriile, precum şi teritoriul aflat în gestiunea Întreprinderii”, scrie pe o rețea de socializare Pavel Voicu.
Ministrul scrie că a rămas șocat de starea lucrurilor la instituție.
„În urma discuţiilor cu specialiştii, am constat că Întreprinderea are în prezent datorii de aproape zece milioane lei la capitolul salarizarea efectivului, prejudicii morale stabilite prin instanţa de judecată pentru salariaţii demişi nemotivat, şi alte aspecte legate de gestionarea defectuoasă a instituţiei. Am rămas şocat de starea lucrurilor la această instituţie, care în loc de venituri, cauzează doar pierderi în bugetul apărării şi de stat. Am aflat că angajaţii nu au primit salariile timp de 7 luni zile, asta în contextul în care pentru noi, resursele umane calificate sunt atât de necesare şi importante. Pentru mine, în calitate de ministru al Apărării, este important să asigur transparenţă maximă, în limitele legislaţiei, privind felul cum au fost acumulate aceste datorii impresionante şi care a fost cauza acumulării acestora pe parcursul anilor.
Am observat nereguli depistate în activitatea administraţiei Centrului, cu referire la procedura de dare în arendă a spaţiilor şi terenurilor aflate în gestiunea instituţiei, modul de întocmire şi încheiere a contractelor cu aceştia. Pe teritoriul întreprinderii închiriază spaţii mai mulţi agenţi economici. Am dispus ca, în regim de urgenţă, să-mi fie prezentate toate contractele de arendă, costurile pentru chirie, legislaţia în baza căreia au fost date în folosinţă aceste încăperi. De asemenea, am cerut persoanelor responsabile informaţia despre activitatea celor 27 de şcoli de pregătire a conducătorilor auto de pe întreg teritoriul ţării, situaţia pentru anul 2019 la capitolul angajaţi şi numărul persoanelor instruite”, menționează Pavel Voicu.
Totodată, Ministrul Voicu a specificat că a dispus crearea unui grup de lucru care să analizeze starea lucrurilor, iar cele depistate vor fi anunțate conducerii țării.
„Dacă nu se elaborează, în mod de urgenţă, un plan de acţiuni pentru a acoperi gaura financiară existentă, riscăm să pierdem peste 530 de angajaţi ai întreprinderii, în contextul în care Planul de activitate al Guvernului prevede crearea noilor locuri de muncă pentru cetăţeni, şi nu concedierea acestora”, scrie Pavel Voicu.
Cristina Parfeni