Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, participă zilele acestea la Reuniunea informală a miniștrilor agriculturii din Uniunea Europeană și a Comitetului special pentru agricultură, care se desfășoară în perioada 14-16 septembrie 2022 la Praga, informează CURENTUL.
La eveniment participă Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Secretarul General al Consiliului Europei, Președintele Comitetului AGRI al Parlamentului European. Pe lângă miniștrii statelor membre UE, la Reuniune participă în calitate de invitați speciali miniștrii Agriculturii din Moldova, Ucraina și Georgia. Tema întâlnirii este „Asigurarea securității alimentare – Rolul agriculturii și alimentelor UE în producția globală durabilă de alimente”.
În cadrul Reuniunii discuțiile miniștrilor se vor concentra pe problemele actuale de securitate alimentară și pe tendințele și soluțiile viitoare care să contribuie la reducerea numărului de oameni care suferă astăzi de foamete și malnutriție. Astfel, în cadrul unui panel de discuții vor fi abordate acțiunile ce țin de eficiența noilor tehnologii și tehnici de ameliorare, care ar contribui la dezvoltarea unor sisteme alimentare mai durabile. De asemenea, miniștrii agriculturii prezenți la eveniment, vor discuta și despre provocările actuale și viitoare care persistă la nivel global, precum schimbările climatice, războiul din Ucraina, inflația, etc. Evoluția schimbărilor climatice, în prezent sub formă de secetă într-o serie de regiuni, provoacă și mai multă incertitudine cu privire la disponibilitatea produselor agricole și a alimentelor. Astfel, milioane de oameni sunt expuși riscului. În context, vor fi identificați pașii viitori sustenabili pentru asigurarea securității alimentare, sporirii productivității și competitivității acestui sector, durabilitatea producției alimentare europene și globale.
Ministrul Vladimir Bolea va susține un discurs în cadrul sesiunii plenare și va purta discuții cu omologii săi, miniștrii agriculturii din mai multe țări membre UE. Scopul întrevederilor bilaterale este schimbul de bune practici, dezvoltarea parteneriatelor dintre state, consolidarea cooperării bilaterale și inițierea unor proiecte comune în vederea dezvoltării sectorului agroalimentar.
În prima zi a evenimentului, participanții Reuniunii au vizitat o gospodărie agricolă, amplasată la 25 km de Praga, care gestionează 400 ha de pământ și o fermă de bovine cu un șeptel de 200 animale. Proprietarul i-a familiarizat pe cei prezenți cu activitatea gospodăriei. Accentul l-a pus pe analiza economică, eficiența energetică și comercializarea producției.