[ X ]
Ministrul Victor Parlicov a prezentat asistentului adjunct al administratorului USAID necesitățile de investiții urgente în sectorul energetic
15 Martie

Urgențele investiționale pentru un sector energetic sigur, sustenabil și competitiv au fost discutate în cadrul unei întrevederi a ministrului Energiei, Victor Parlicov, cu asistentul adjunct al administratorului USAID, Mark Simakovsky. Discuția are loc în contextul dialogului strategic Republica Moldova – SUA, care se va desfășura miercuri la Chișinău.

Victor Parlicov a relatat că trei sectoare prioritare, ce pot asigura cel mai mare impact în reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră. Este vorba de clădiri, transport și integrarea mai bună a surselor de energie regenerabilă în rețeaua electrică. „Printre prioritățile noastre se numără eficientizarea energetică a clădirilor, atât în sectorul public, cât și în cel rezidențial, care are un potențial de economisire foarte înalt. Electrificarea transportului va reduce utilizarea combustibililor fosili și, fiind încărcat noaptea, va echilibra graficul zilnic de consum, astfel fiind posibilă utilizarea a mai multă energie regenerabilă”, a spus Victor Parlicov.

Ministrul Energiei a menționat că aceste trei sectoare necesită acțiuni urgente și a exprimat recunoștință Statelor Unite pentru sprijinul politic și financiar istoric acordat sectorului energetic. Amintim că recent, asistența SUA pentru Republica Moldova a fost majorată cu 300 de milioane de dolari.

Finanțarea include 80 de milioane de dolari în sprijin bugetar direct pentru a compensa costul prețurilor record la energia electrică din această iarnă. Pentru a spori securitatea energetică pe termen lung, asistența prevede 135 milioane USD pentru dezvoltarea proiectelor prioritare de generare a energiei electrice în Moldova, astfel încât să putem diversifica aprovizionarea cu energie electrică a țării; și 85 de milioane de dolari pentru îmbunătățirea capacității Moldovei de aprovizionare cu energie din surse alternative, precum și pentru îmbunătățirea rezilienței sistemului energetic.

Anterior, Statele Unite au oferi t aproximativ 267 de milioane de dolari în sprijin de urgență pentru a ajuta Moldova să abordeze impactul economic, energetic, de securitate și umanitar al războiului din Ucraina, menținând în același timp progresul pe agenda sa de reformă economică și democratică.

Inapoi la arhiva noutaților