Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Canadei în Republica Moldova cu reședința la București, Gavin Buchan. Discuțiile au vizat subiectele primordiale din sectorul energetic și posibilitățile de consolidare a cooperării cu autoritățile canadiene.
Ministrul a mulțumit Canadei pentru tot suportul oferit în vederea sprijinirii sectorului energetic al Republicii Moldova, îndeosebi în contextul semnării în cadrul Platformei de Parteneriat pentru Moldova a acordului de împrumut concesional în valoare de 120 de milioane de dolari canadieni pentru sprijinirea familiilor moldovenești din categoriile vulnerabile, promovarea creșterii economice durabile și a tranziției către energia verde.
Discuțiile s-au axat și pe subiectul Programului de asistență tehnică din partea Canadei, anunțat în cadrul Platformei de Parteneriat pentru Moldova, în valoare 200 de mii de dolari canadieni, dar și despre un sprijin suplimentar, oferit prin intermediul ONU, pentru implementarea deciziilor de politici în diverse ramuri energetice, în special în domeniul climei și energiei verzi.
Ministrul Energiei a reiterat că Republica Moldova beneficiază de parteneri de încredere care contribuie la realizarea politicilor din sector, inclusiv în domeniul eficienței energetice și energiei verzi.
Părțile au reiterat importanța integrării Republicii Moldova în piața energetică europeană, care ar putea avea loc odată cu finisarea celor trei linii de interconectare energetică cu România.
Menționăm că lucrările de construcție a LEA, de 400 kV pe direcția Vulcănești – Chișinău vor fi finalizate în 2025. Proiectul în valoare de 61 milioane de euro, este finanțat de Asociația Internațională de Dezvoltare, grupul Băncii Mondiale.
Construcția celei de-a doua linii de interconectare, Bălți-Suceava, finanțată din împrumutul, acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), creditul, oferit de Banca Europeană pentru Investiții (BEI), dar și datorită grantului, oferit de Uniunea Europeană.
Cea de-a treia linie aeriană de tensiune înaltă, Strășeni-Gutinaș, va fi construită datorită suportului Statelor Unite, prin intermediul programului USAID.
De asemenea părțile au discutat despre scenariile posibile după expirarea contractului de tranzit al gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, din 1 ianuarie 2025. Ministrul a reiterat că aceste scenarii sunt prevăzute în Planul de iarnă, iar Republica Moldova este pregătită să asigure furnizarea neîntreruptă de energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii finali.
Totodată Victor Parlicov a accentuat că Republica Moldova în ultimii ani a făcut un salt imens în vederea asigurării surselor alternative de aprovizionare cu energie, reușind să-și consolideze securitatea energetică.