Republica Moldova consideră că, grație asistenței financiare și politice oferite de Uniunea Europeană în zona extinsă a Mării Negre, formatul de interacțiune dintre OCEMN și UE are un mare potențial pentru dezvoltarea regională. Declarația a fost făcută de șeful diplomației moldovenești, Tudor Ulianovschi, în cadrul reuniunii Consiliului miniştrilor afacerilor externe ai statelor-membre ale Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), organizată sub auspiciile preşedinţiei în exerciţiu a Republicii Azerbaidjan, transmite CURENTUL.
Ministrul Tudor Ulianovschi a accentuat că doar prin conlucrarea şi conjugarea eforturilor comune ale statelor membre OCEMN pot fi realizate obiectivele principale stabilite în agenda Organizaţiei, inclusiv aprofundarea dialogului şi interacţiunii sectoriale dintre OCEMN şi Uniunea Europeană în formatul existent. „În context, reiterez angajamentul ferm al Republicii Moldova privind participarea pro-activă în procesul de avansare a cooperării economice în regiunea Mării Negre”, a menționat șeful diplomației moldovenești.
Evaluând activitatea Organizaţiei în domeniul comerţului, tehnologiilor informaţionale, turismului şi atragerii investiţiilor, Ministrul Tudor Ulianovschi a apreciat eforturile Republicii Azerbaidjan în contextul realizării programului Preşedinţiei pe parcursul mandatului. ”Sectorul TIC are o influență crescândă în regiune și reuniunea ministerială privind tehnologiile informaționale, care a avut loc la 4 decembrie la Baku, a demonstrat disponibilitatea statelor membre OCEMN de a elabora o foaie de parcurs comună pentru acest domeniu important de cooperare în lumea contemporană. Domeniile cheie ale agriculturii și turismului reprezintă priorități speciale pentru Republica Moldova și vom susține inițiative care vor avea ca scop dezvoltarea unui climat investițional favorabil în regiunea Mării Negre”, a menționat Tudor Ulianovschi.
De asemenea, a fost salutată preluarea Preşedinţiei de către Bulgaria, care îşi propune să ofere continuitate realizării priorităţilor comune şi explorarea noilor oportunităţi pentru statele membre ale OCEMN la nivel regional.
În cadrul evenimentului, discuţiile s-au axat pe cooperarea economică şi sectorială, precum şi progresele obţinute în cadrul activităţii grupurilor de lucru. De asemenea, au fost vizate mai multe subiecte care ţin de organizarea activităţii OCEMN şi au fost examinate rezultatele activităţii Organizaţiei şi Secretariatului Internaţional Permanent pe parcursul anului curent.
Notă: Organizaţia Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN) a fost oficial lansată, prin semnarea Declaraţiei de la Istanbul, la 25 iunie 1992. OCEMN a fost fondată de unsprezece state: Albania, Bulgaria, Grecia, România, Turcia, Republica Moldova, Federația Rusă, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan şi Georgia, fiind creată o structură regională de cooperare multilaterală în diverse sectoare, ce ţin preponderent de activitatea economică.
Cristina Pendea