[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministrul Spînu: Credem că există posibilitatea de a găsi un punct în care atât noi, cât și Gazprom, să fim într-o situație mai bună
25 Octombrie

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu astăzi a anunțat despre o nouă deplasare în Federația Rusă. De această dată, oficialul moldovean se va vedea cu șeful Gazprom, Alexei Miller, informează CURENTUL.

Înainte de a oferi detalii despre vizita care urmează să o întreprindă, ministrul moldovean a oferit detalii despre cea mai recentă deplasare în Federația Rusă: „Am discutat cu Dmitri Kozak, șef-adjunct al Administrației Președintelui Federației Ruse, cu Elena Burmistrova, director general Gazprom export și Nicolae Shulginov, ministrul Energiei al Federației Ruse. Am mers la Moscova pentru a negocia cu onestitate și cu respectarea interesului cetățenilor Republicii Moldova. Am mers pentru a discuta despre un contract pe termen lung cu Gazprom. După discuția de la Moscova, noi rămânem în continuare în comunicare cu Gazprom”.

Discuțiile sunt dificile – a spus ministrul. Tot el a anunțat: „Miercuri voi avea o nouă rundă de discuție la Sankt Petersburg cu domnul Miller. Noi credem că există posibilitatea de a găsi un punct în care atât noi, cât și Gazprom, să fim într-o situație mai bună decât cea de astăzi”.

Un subiect al discuțiilor, potrivit lui Spînu, este datoria comercială, care s-a acumulat începând cu anul 1994 între Moldovagaz și grupul de companii Gazprom.

„Noi suntem gata să continuăm discuțiile pe problema datoriei, dar poziția noastră rămâne neschimbată: avem nevoie de un audit independent care să confirme această datorie, înainte ca să putem semna orice fel de angajamente”, a declarat el.

Al doilea subiect ține de prețul pentru gaze, pentru anul viitor. Spînu a declarat că își dorește un preț corect, bazat pe o formulă similară cu cele oferite și altor state cu care Gazprom a semnat contracte pe termen lung, în perioada recentă.

„Noi am mers cu mai multe opțiuni, una dintre ele este prețul la burse pentru contractele anuale sau o formula mixtă care să ia în calcul atât prețul la bursă a gazului, cât și cotația petrolului”, a conchis viceprim-ministrul.

De menționat că, zilele trecute, ministrul declara că oferta propusă la moment de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor. „Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune”, declara Spînu.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților