Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, împreună cu reprezentanții Centrelor de sănătate Youth Klinic, au discutat, astăzi, cu elevii Liceului Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău, despre oportunitățile și suportul specializat de care pot beneficia tinerii pentru prevenirea anumitor situații problematice din viață, în cadrul Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor, dezvoltate în toată țara, transmite CURENTUL.
În cadrul celor 41 de Centre, activează peste 250 de specialiști experimentați în probleme de sănătate și sociale (psihologi, asistenți sociali, ginecologi, urologi-andrologi, dermato-venerologi și consilieri HIV/SIDA) care acordă zilnic suport tinerilor, gratuit, indiferent de mediul din care vin, problemele pe care le au, stările pe care le trăiesc, de apartenență etnică sau limba pe care o vorbesc.
„Vă îndemn să profitați de această ocazie care vi se oferă, să veniți la aceste Centre, unde mereu veți găsi o atmosferă ca în familie, un mediu prietenos și soluții pentru problemele voastre. Când aveți o problemă, cereți sfatul specialiștilor de la Youth Clinic. Vorbiți cu ei, nu vă închideți în voi, nu țineți supărările să va macine în interior. Învățați, informați-vă și veți putea să treceți peste obstacolele pe care vârsta voastră vi le oferă”, le-a spus Silvia Radu.
Activitatea centrelor se focusează pe trei direcții:
– Activități de promovare a sănătății și dezvoltării adolescenților, cu accent pe prevenirea primară;
– Servicii medicale integrate cu asistența psiho-socială;
– Servicii mobile (out-reach) pentru tinerii în stare de vulnerabilitate și de risc.
„Un obiectiv major al Centrelor este promovarea sănătății și prevenirea unor probleme cu impact major pentru sănătatea publică, cum ar fi infecțiile cu transmitere sexuală, inclusive HIV, sarcina la vârsta adolescenței, dereglările de dezvoltare pubertare, utilizarea de substanțe psiho-active, tulburărilor psiho-emoționale. Una din valorile de care ne conducem este confidențialitatea, de aceea, tinerii pot apela oricând la specialiștii nostri”, a menționat Galina Leșco, președintele Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor „Youth Klinic”.
Menționăm că, rețeaua de centre prietenoase tinerilor Youth Klinic, este succesorul Centrului Neovita, creat în anul 2002, cu suportul Agenției Elveține pentru Dezvoltare și Cooperare, în colaborare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ca răspuns la problemele de sănătate cu care se confruntă tinerii. Anual, peste 200.000 de tineri, specialiști și părinți beneficiază de activitățile de informare și educare organizate de rețeaua Youth Klinic.
Cristina Parfeni