Reformele necesare în vederea soluționării problemelor cu care se confruntă spitalele din Republica Moldova au fost puse în discuție astăzi în cadrul unei conferințe de presă, informează CURENTUL.
Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a accentuat că reforma spitalelor era necesară de multă vreme în Republica Moldova.
„Capacitatea spitalelor nu corespunde, practic, așteptărilor pacienților și nici cerințelor. Încă de după anii ‘90 ar fi trebuit să se inițieze reforme noi în acest sistem, însă nu a fost realizat acest lucru. Ne propunem astăzi să vedem ce putem face în acest sens, pentru că fără o reformă profundă în sistem nu putem vorbi despre o schimbare de situație. Trebuie să ținem cont, în primul rând, și de modul de a utiliza eficient resursele financiare care sunt disponibile astăzi și investițiile necesare în sistemul spitalicesc”, a declarat Glavan.
Vice-ministrul Sănătății, Oleg Creciun, a punctat cele mai arzătoare probleme cu care se confruntă spitalele din țară „În primul rând, suntem un sistem fragmentat în lipsa unui fondator unic. Avem: 15 spitale republicane, 10 spitale municipale, 35 spitale raionale, 11 departamente și 71 de spitale publice. Principalele problemele ale sectorului spitalicesc sunt condițiile nesatisfăcătoare, lipsa investițiilor, resursele nu se cheltuiesc rațional, puține spitale oferă asistență completă, capacitate redusă de deservire productivă a paturilor, spitalele mici, lipsa tehnologiile avansate, distribuirea disproporțională a dispozitivelor medicale utilizarea ineficientă a acestora, tehnologiile informaționale în curs de dezvoltare fragmentate și necoordonate”.
Potrivit lui, o altă problemă majoră în Republica Moldova o reprezintă condițiile de spitalizare pentru naștere, ceea ce ar însemna scăderea natalității și reducerea numărului de nașteri în Republica Moldova.
Anastasia Borta