Măsurile imediate pentru susținerea mediului de afaceri afectat de criza pandemică, precum și politicile la care lucrează Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) pentru perioada post criză și relansare au fost prezentate, astăzi, de Sergiu Răilean, în cadrul unui briefing de presă, transmite CURENTUL.
Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, Sergiu Răilean, pentru diminuarea impactului crizei pandemice asupra mediului de afaceri și relansarea economiei, a fost elaborat un set de propuneri. La prima etapă, pentru susținerea de urgență a întreprinderilor, au fost aprobate măsuri fiscale și financiar-bancare, precum și un mecanism de subvenționare a companiilor pentru a păstra locurile de muncă și limita disponibilizările.
La etapa a doua, a fost creat un Task Force – grup de lucru mai larg, din care fac parte, alături de Ministerul Economiei și Infrastructurii și Banca Națională a Moldovei, Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru, ministere, asociații de business și experți economici. Pe această platformă se elaborează un plan de acțiuni consolidat pentru a reporni economia printr-o serie de programe.
„Vor fi puse la dispoziție granturi și finanțări prin intermediul programelor active ale Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în valoare totală de circa 100 milioane lei, din resursele bugetare și europene. De asemenea, femeile antreprenoare vor beneficia de granturi începând cu 165 000 lei până la 1 649 000 lei pentru procurarea echipamentului tehnologic și a utilajelor, soluții software, dezvoltare și consultanță. Pentru a identifica noi resurse de susținere a mediului de afaceri, am discutat cu toate instituțiile financiare internaționale. Acestea au expus disponibilitatea de a-și extinde și ajusta mecanismele de finanțare pentru antreprenorii afectați de criza pandemică. Direcțiile prioritare sunt IMM-urile și întreprinderile din sectoarele afectate și cele de importanță strategică. Printr-o serie de programe, lucrăm la un plan de acțiuni consolidat pentru a reporni economia. Direcțiile prioritare la care ne orientăm sunt IMM-urile, întreprinderile din sectoarele afectate și cele de importanță strategică”, a spus ministrul Răilean.
Ministrul s-a mai referit la prioritățile instituției în domeniul energetic, infrastructurii, transporturilor, cooperării internaționale, subliniind că toate proiectele în curs de implementare vor fi continuate conform planului stabilit.
Cristina Pendea