[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministrul Popescu, la discuții cu omologul său ungar: Am convenit să discutăm concret cum putem deschide ruta avia directă Chișinău-Budapesta
17 Septembrie

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu și ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Peter Szijjarto au discutat ambițiile celor două țări în planul integrării europene și fortificarea parteneriatului cu țările europene, transmite CURENTUL.

Nicu Popescu a menționat că Ungaria a fost și este solidară cu Republica Moldova atât în procesul de integrare europeană, cât și în momentele dificile legate de pandemie.

„Am discutat și convenit asupra mai multor modalități de a fortifica și consolida relația noastră pe mai multe domenii: fortificarea experienței agrare și industriei alimentare, gestionarea finanțelor publice prin trimiterea a 2 experți la noi în țară. Am discutat și oportunitățile de cooperare finanțate prin Eximbank, prin care ne vom concentra pe oportunități de finanțare a proiectelor de infrastructură, aprovizionare cu apă, canaliza sau stații de epurare. Circa 40 companii cu capital maghiar sunt active în R. Moldova, creează locuri de muncă. Am convenit să discutăm la modul concret cum putem deschide ruta avia directă Chișinău – Budapesta. Să ne mișcăm rapid pe semnarea unui Acord privind recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere și să intensificăm dialogul privind fortificarea capacităților ministerului de externe de a implementa o diplomație economică efectivă”, a spus Nicu Popescu.

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto a spus că, cele două țări sunt strâns legate de o relație bună economică și comercială.

De asemenea, oficialul a vorbit despre donația făcută de Ungaria Republicii Moldova.

„Suntem în al patrulea val și datoria noastră este să facem față valului pandemic și să apărăm cetățenii. Datoria statelor noastre este să ajutăm pe cei infectați și ajunși în situații dificile. Nu a fost ușor să procurăm materialele când oferta era mică, iar cererea prea mare. La cererea secretarului general al NATO am venit cu o donație de 20 aparate de ventilare pentru ca R. Moldova să poată lupta contra pandemiei”, a spus Peter Szijjarto.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților