[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministrul Nagacevschi: Cum va acționa Președintele RM în cazul în care Parlamentul se va întruni și va adopta legi
30 Martie

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, spune că Președintele țării poate dizolva Parlamentul doar dacă nu pot avea loc consultările cu fracțiunile parlamentare, transmite CURENTUL. 

„Referitor la adresarea Președintelui RM către CC pentru constatarea circumstanțelor pentru dizolvarea Parlamentului, Pct. 40 din avizul Comisiei de la Veneția din iunie 2019 prevede, citez: …în lumina scopului art. 85 din Constituție, obligația Președintelui de a avea consultări cu fracțiunile parlamentare ar urma să fie privite drept căi de a epuiza toate posibilitățile de a forma un Guvern sau de a debloca procedura de adoptare a legilor după expirarea termenului de 3 luni, înainte de a decide dizolvarea Parlamentului.

Chiar îmi este interesant cum va acționa Președintele RM în cazul în care Parlamentul se va întruni și va adopta legi, nerecunoscând un eventual decret de dizolvare.

Or, dreptul de a dizolva Parlamentul este un ultima ratio instrument de a soluționa o criză constituțională, cauzată de imposibilitatea formării Guvernului sau blocarea procedurii legislative. Dacă nici o cale nu există, dizolvarea Parlamentului poate fi considerată ca o obligație a Președintelui. Pe de altă parte, dacă alte căi există, dacă, spre exemplu, partidele reprezentând o majoritate parlamentară au ajuns la înțelegerea privind formarea Guvernului, o asemenea obligație nu poate exista. Dizolvarea Parlamentului într-un asemenea caz și adâncirea crizei constituționale sau crearea unei noi crize poate fi chiar considerată o violare a obligațiilor constituționale a Președintelui ca putere neutră”, menționează Nagacevschi.

Ministrul spune că în Parlament există o majoritate parlamentară care și-a exprimat expres voința de învesti un Guvern.

„Reamintesc și situația din iunie 2019.

Notez, CC doar emite un aviz (opinie). Răspunderea politică și juridică pentru o eventuală decizie de dizolvare contrară voinței Parlamentului, este în sarcina Președintelui RM.

Iar putem ajunge la o situație care ne va duce ,,faima” în lume”, mai spune Nagacevschi.

Cristina Parfeni 

Inapoi la arhiva noutaților