[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministrul Justiției va solicita reaprobarea proiectului de modificare a Constituției Republicii Moldova
30 Septembrie

Ministrul Justiției Republicii Moldova, Fadei Nagacevschi, astăzi, a anunțat că, imediat ce a fost pronunțat avizul negativ al Curții Constituționale privind inițiativa de revizuire a Constituției, care vizează sistemul judecătoresc, a avut o deplasare la Consiliul Europei, informează CURENTUL.

„În același timp, ne-am consultat cu privire la modalitățile de depășire a situației create. Urmare a discuțiilor avute, am identificat soluția pentru depășirea situației create. Astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, voi solicita reaprobarea proiectului de modificare a Constituției Republicii Moldova, cu unele ajustări pentru a respecta, inclusiv, și soluția pronunțat de Curtea Constituțională. Imediat ce acest proiect va fi aprobat, el va fi publicat în Monitorul Oficial, și transmis către Curtea Constituțională pentru obținerea unui aviz în vederea transmiterii acestui proiect către Parlamentul Republicii Moldova”, a spus Nagacevschi.

Totodată, el a adăugat: „Noi suntem siguri că, Curtea Constituțională va examina foarte atent acest proiect, pentru că el este esențial pentru a începe în sfârșit reforma justiției în Republica Moldova. Rog susținerea de la partenerii politici din Republica Moldova, de la deputații din Parlament să putem în sfârșit să promovăm acele schimbări necesare pentru ca sistemul judecătoresc să fie separat de sistemul politic”.

Amintim că, Curtea Constituțională a avizat negativ inițiativa de revizuire a Constituției, propusă de Guvern, care vizează sistemul judecătoresc.

Proiectul de lege pentru modificarea Constituţiei vizează aspecte ce țin de sistemul judecătoresc. Intervenția viza excluderea termenului inițial de 5 ani de numire al judecătorilor, prevăzut de art.116 din Constituție. Prin urmare, aceștia ar fi fost numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea CSM.

De asemenea, proiectul propunea completarea Contituției Republicii Moldova cu prevederea referitoare la dreptul președintelui Republicii Moldova de a respinge doar o singură dată candidatura propusă de CSM.

O altă modificare propusă prin intermediul prezentului proiect de lege se referă la modul de numire și selectare a judecătorilor Curții Supreme de Justiție.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților