Astăzi, Ministrul Justiției Victoria Iftodi a participat la Adunarea Generală a Judecătorilor, transmite CURENTUL.
În mesajul adresat judecătorilor, Victoria Iftodi s-a referit la situația justiţiei în Republica Moldova și la acțiunile prioritare ale Guvernului în acest domeniu. Ministrul Justiției a subliniat pe parcursul multor ani s-au făcut eforturi consistente în vederea ameliorării calității actului de justiție. Deși aceste eforturi merită a fi apreciate, încă nu s-a reușit depășirea crizei de imagine și de încredere în actul de justiție.
Ministrul Justiției a menționat că apreciază munca celor corecți, însă trebuie să se conştientizeze anumite probleme, care, deşi nu pot fi generalizate la toţi membrii corpului judecătoresc, constituie probleme sistemice, precum: motivarea insuficientă a deciziilor judecătoreşti, practicile judiciare neuniforme, citarea necorespunzătoare şi, nu în ultimul rând, încălcarea principiului securităţii raporturilor juridice, prin anularea unor hotărâri judecătoreşti definitive. De asemenea, a fost pusă în discuție și eficiența controlului judiciar, ministrul justiției exprimându-și îngrijorarea în legătură cu rata de admitere a demersurilor de arestare și de autorizare a interceptărilor, care denotă faptul că lipsește o analiză critică asupra demersurilor procurorilor din partea judecătorilor.
În acest context, Ministrul Justiției a subliniat necesitatea asigurării independenței, transparenței, dar și integrității și responsabilității judecătorilor. În acest sens, Ministrul Justiției a menționat importanța implementării tehnologiilor informaționale avansate, a sistemului informațional judiciar, a sistemului e-dosar judiciar, a distribuirii aleatorii, fără excepție, a cauzelor, a publicării integrale a hotărârilor judecătoreşti, înregistrării audio a şedinţelor de judecată, precum și finalizarea reformei hărții judiciare.
De asemenea, Victoria Iftodi a menționat necesitatea excluderii practicii judiciare neuniforme și că sistemul nu trebuie să îi protejeze pe cei ineficienţi, pe cei care încalcă legea. În acest context, este absolut necesar să se asigure autonomia funcțională a Inspecției Judiciare față de CSM și abilitarea acesteia cu competențe sporite, inclusiv de a verifica repartizarea aleatorie dosarelor.
Ministrul Justiției a subliniat că acum provocarea politică şi instituţională este aceea de a recâştiga încrederea publică în judecători şi, desigur, de a eradica nu numai cazurile de corupţie, ci şi suspiciunile de non-integritate a judecătorilor.
Victoria Iftodi a menționat că Guvernul și-a onorat obligaţia de a spori finanţarea într-un volum suficient a activităţii normale a instanțelor judecătorești. În schimb, așteptarea este ca judecătorii să-şi onoreze obligaţiunile în strictă conformitate cu legea şi normele deontologice.
Victoria Iftodi a anunțat că anul curent va fi un an de acţiune pentru sistemul judecătoresc. În următoarele luni, vor fi puse în practică acţiuni importante pentru reforma resurselor umane și evaluarea integrității tuturor judecătorilor, restructurarea sistemului judiciar (finalizarea reformei hărții judiciare), consolidarea mecanismelor de responsabilizare a judecătorilor, a independenței, eficienței și transparenței sistemului judiciar.
Ministrul Justiției a menționat că Guvernul urmărește scopul de a crea un sistem judecătoresc funcţional, eficace, necorupt, integru – care ar fi pus în slujba cetăţeanului.
Acesta este sensul reformelor care sunt desfăşurate, cu mobilizarea forţelor proprii şi cu asistenţa partenerilor de dezvoltare.
„Guvernul a alocat mijloace considerabile pentru ca să asigure o justiţie care să răspundă necesităţilor cetăţenilor şi aspiraţiilor europene ale ţării. Justiţia trebuie să fie mai transparentă, deoarece anume transparența este condiţia credibilităţii sale”, a mai declarat Ministrul Justiției.
În finalul discursului, Victoria Iftodi a subliniat că redarea încrederii cetăţenilor în judecători şi în actul de justiţie se impune mai mult ca niciodată.
„Noi toți suntem beneficiarii justiției și consider că este de datoria fiecăruia din noi să facem tot ce ne stă în puteri pentru ca lucrurile să progreseze în acest domeniu. Și acest lucru trebuie sa îl facem pentru noi înșine, pentru cetățenii Republicii Moldova, nu doar pentru a ne respecta angajamentele asumate față de partenerii noștri de dezvoltare”, a menționat Ministrul Justiției.
Victoria Iftodi a subliniat că succesul reformelor depinde de un efort conjugat din partea Guvernului, judecătorilor şi societăţii. În acest context, Ministrul Justiției a îndemnat judecătorii la implicarea pro-activă în reformarea justiției, sporirea calității actului de justiției și recâștigarea încrederii din partea societății.
Reamintim că Adunarea Generală a Judecătorilor din Moldova se întrunește anual și este organizată de către Consiliul Superior al Magistraturii. La eveniment participă judecătorii sistemului judecătoresc, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, reprezentanți ai instituțiilor de drept, precum și reprezentanți ai societății civile și instituțiilor mass-media.
Cristina Pendea