[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministrul Justiției îndeamnă avocații să fie mai insistenți în apărarea drepturilor cetățenilor
25 Aprilie

Victoria Iftodi, ministrul Justiției, s-a întâlnit cu reprezentanții Uniunii Avocaților din Moldova. În cadrul discuției ministrul i-a îndemnat pe avocați să fie mai activi și insistenți în apărarea drepturilor cetățenilor, transmite CURENTUL.

„Rolul avocatului este unul esențial în înfăptuirea justiției. Aveți la îndemână o multitudine de instrumente pentru a proteja drepturile justițiabililor și vă încurajez să le utilizați cât mai activ”, a subliniat Victoria Iftodi.

De asemenea, ministrul a declarat că „în calitatea mea de judecător constituțional în demisie vreau să subliniez importanța ridicării excepției de neconstituționalitate, ca fiind cea mai sigură cale de ridicare a activismului judiciar și care în cele din urmă servește unui interes general al întregii societăți, și anume o justiție corectă și eficientă”.

Întâlnirea a avut loc în cadrul ciclului de seminare cu genericul „Eficientizarea activității avocaților în domeniul protecției drepturilor și libertăților fundamentale ale justițiabililor prin intermediul utilizării instrumentului excepției de neconstituționalitate””, ce au ca scop consolidarea cunoștințelor avocaților în ceea ce privește aplicarea practică a mecanismului excepției de neconstituționalitate. Acest fapt va permite o reprezentare mai bună a justițiabililor în instanța de judecată și respectiv, va spori protecția drepturilor omului în cadrul procesului de judecată.

În calitate de experți formatori în cadrul seminarului participă Alexandru Tănase, judecător și Președinte al Curții Constituționale în demisie, membru al Comisiei de la Veneția din partea Republicii Moldova, și Rodica Secrieru, judecător-asistent la Curtea Constituțională, detașată.

Menționăm că acest ciclu de seminare este realizat cu participarea Uniunii Avocaților din Moldova și Institutului de Reforme Penale, în cadrul Proiectului „Consolidarea capacităților tehnice ale instituțiilor naționale pentru promovarea și protecția drepturilor omului”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților