Reprezentanții instituțiilor din domeniul justiției au purtat discuții cu societatea civilă în privința eliminării obstacolelor dintre aceste două entități în implementarea unor reforme în domeniul justiției, transmite CURENTUL.
Potrivit ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, criticile din partea societății civile vin atunci când procesul de reformă în domeniul justiției deja se finisează, iar cât se fac diferite consultări sau audieri, nimeni nu vine cu vreo inițiativă.
„Strategia reformei justiției are un grad de realizare de 90%, reieșind din indicatorii care realizează aceste reforme. Orice tentativă de a dezvolta această reformă opunea rezistență. Volumul de lucru era mare. Mai sunt și criticile în privința modului de aplicare a legilor unde figurează punctele strategiei reformei justiției. Este o realizare a noastră împreună cu societatea civilă. Este regretabil că eforturile noastre sunt deseori criticate. Vrem să discutăm despre eșecurile care le avem din punct de vedere a politicilor administrare – asta e bariera care trebuie s-o trecem.
Pentru noi e important ca legea Procuraturii să fie una eficientă, dar este regretabil că am fost acuzați pe nedrept asupra procesului de selectare a Procurorului General. Și aceste critici au apărut doar atunci când deja concursul era finisat. Împreună cu societatea civilă trebuie să găsim oportunitățile de a discuta pentru a restabili încrederea în justiție”, a spus ministrul.
Deputata Raisa Apolschii, președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, a menționat că justițiarii și societatea civilă trebuie să conlucreze indiferent de păreri, deoarece calitatea este importantă.
„Trebuie să avem ambele părți o relație sănătoasă. Nu neapărat să fim de acord în toate, dar dacă conlucrăm și ne dorim o lege bună, fiecare părere trebuie să-și găsească rostul în discuție. Pentru noi nu e importantă numirea, ci calitatea.
Sunt bucuroasă de adoptarea Legii Procuraturii. S-au început schimbări în sistemul judecătoresc, trebuie să recunoaștem că lucrurile au început a se schimba”, a spus Raisa Apolschii.
Cristina Parfeni