[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministrul Justiției, despre concursul pentru șefia Procuraturii Generale: „Cred că fostul ministru a ales ilegalitatea care i-a părut mai mică”
18 Noiembrie

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a anunțat că a făcut o analiză „la așa-zisa anulare” a concursului pentru selectarea candidaturilor privind viitorul Procuror General, informează CURENTUL.

În cadrul unui briefing de presă, Fadei Nagacevschi a menționat că nu spune întâmplător „așa-zisa”, pentru că prima constatare, care l-a uimit, a fost faptul că fostul ministru a încălcat grav legea și într-un mod extrem de direct și total în dezacord cu calitatea pe care trebuia să o aibă, or nu a găsit nici un act care să indice temeiul legal prin care concursul să fi fost stopat sau anulat.

„În aceste condiții avem de a face cu o situație extrem de gravă. Pe de o parte, societatea a fost mințită, a fost indusă în eroare privind existența unei decizii de anularea a rezultatelor. Pe de altă parte, avem de a face cu o gravă ilegalitate, fostul ministru a încălcat termenul în care trebuia să trimită candidaturile selectate la CSP. Avem și încă un aspect moral negativ, modul în care fostul ministru a desconsiderat activitatea comisiei de profesioniști care a preselectat candidații. Cred că fostul ministru a ales ilegalitatea care i-a părut mai mică, dacă emitea o decizie de anulare a concursului încălca oricum legea. Așa că, probabil, a preferat să nu-l anuleze, dar să încalce legea prin a nu transmite rezultatele concursului la CSP”, a precizat ministrul.

Potrivit lui, în calitate de ministru, va face ceea ce este de datoria sa. „Legea mă obligă să recunosc rezultatele comisiei de experți și să trimit candidaturile la CSP și, cred că, o voi face astăzi, pentru că MJ deja se află într-o perioadă lungă de ilegalitate pentru că nu a transmis aceste rezultate valabile, care nu au fost anulate nici printr-o decizie oficială. La modul în care noua lege pentru selectarea candidaților în funcția de Procuror general a fost făcută, ministrul Justiției nu putea să-și permită să nu țină cont de rezultatele Comisiei de experți, doar comisia putea să-și revadă rezultatele. Ministrul era și este obligat să transmită la CSP lista, ceea ce și se va întâmpla”, a conchis Nagacevschi.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților