În perioada 31 octombrie – 12 noiembrie, Ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, participă, reprezentând țara noastră, la Summitul liderilor mondiali 2021 în cadrul căruia este lansată cea de-a 26-a sesiune a Conferinței statelor părți la Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice (COP 26). Ambasadorul Republicii Moldova la Londra, Angela Ponomariov face parte din delegația Republicii Moldova, transmite CURENTUL.
Acum 30 de ani, liderii mondiali se reuniseră pentru prima dată pentru a semna o convenție prin care fiecare țară își asuma reducerea emisiilor de dioxid de carbon în jumătate.
Acum 5 ani, în timpul COP-21 la Paris a fost negociat un acord privind protecţia climei. În decembrie 2015, preşedintele celei de-a 21 Conferinţe ONU privind Schimbările Climatice (COP21), Laurent Fabius anunţa semnarea Acordul de la Paris. La cinci ani distanţă, Regatul Unit al Marii Britanii — căruia în prezent îi revine preşedinţia COP 26, stabilește ţeluri ambiţioase pentru climă.
Întrunirea include un segment de nivel înalt, desfășurat la data de 1-2 noiembrie curent, în cadrul căruia sunt negociate și încheiate acorduri cu privire la modalitățile de atingere a obiectivului de neutralitate climatică până în anul 2050.
Scopul întrunirii este de a seta pașii concreți care vor accelera acțiunile întreprinse în vederea combaterii schimbărilor climatice și încurajarea țărilor în curs de dezvoltare de a urgenta punerea în practică a politicilor naționale asumate la nivel internațional pentru atingerea obiectivelor Acordului.
În ultimii 30 de ani, Republica Moldova a suferit schimbări industriale și sociale radicale. Emisiile de Gaze cu efect de seră/GES au scăzut cu aproximativ 68% din 1990. Au avut loc schimbări în industria grea, o scădere mare a consumului de energie, schimbări în agricultură, extinderea transporturilor și dezvoltarea infrastructurii. S-a realizat o schimbare semnificativă a combustibilului de la cărbune și petrol la gaze naturale și surse regenerabile și o transformare în activități industriale mai puțin consumatoare de energie.
Prioritățile Republicii Moldova în reducerea emisiilor de GES se referă la extinderea suprafețelor forestiere, implementarea unor tehnologii eficiente de gestionare a deșeurilor, trecerea la o economie verde și circulară, îmbunătățirea eficienței energetice și promovarea surselor regenerabile de energie, promovarea conservării solului terenurilor agricole, promovând utilizarea responsabilă a resurselor de apă și producția și consumul durabil.
De asemenea, promovarea măsurilor urgente de adaptare la impactul negativ al schimbărilor climatice poate asigura o dezvoltare rezistentă și durabilă la nivel național.
Prin Contribuția Națională Determinată actualizată, Republica Moldova și-a anunțat intenții ambițioase în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) prin 2 scenarii de reducere: „necondiționat” și „condiționat”.