Participând la reuniunea Ministerială a Grupului Înalt pentru conectivitatea Energetică în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC), care se desfășoară în aceste zile în capitala Ungariei, Budapesta, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a purtat discuții pe mai multe subiecte de importanță strategică cu omologul său ungar, Csaba Lantos.
Ministrul Victor Parlicov a reiterat că Republica Moldova a fost prima țară care a demonstrat viabilitatea coridorului vertical de gaze naturale, iar contribuind la creșterea capacităților de transport al acestuia, țara noastră ar contribui cu mult la creșterea securității energetice a întregii regiuni.
„Republica Moldova prima a reușit să demonstreze viabilitatea coridorului vertical, atât din punct de vedere tehnic, prin faptul că Energocom a fost prima companie care a transportat gaze pe întreaga rută de la Alexandroupolis până în depozitele subterane din Ucraina, dar și din punct de vedere economic, prin faptul că am creat condiții pentru un model de business care anterior era disponibil doar pentru Gazprom. Acum Moldova ar putea juca un rol esențial în întărirea securității energetice a întregii regiuni, prin faptul că ar putea contribui la extinderea și facilitarea capacităților de transport pe această rută”, a spus oficialul.
În context, părțile au subliniat importanța creșterii capacității de transport a gazelor naturale pe coridorul vertical, dar și necesitatea alocării finanțării din partea Uniunii Europene pentru infrastructura necesară și consolidarea capacităților gazoductului, ceea ce va permite fortificarea securității energetice regionale, dar și va juca un rol important în ceea ce privește reducerea costurilor de transport și integrării pieței regionale de gaze în piața europeană.
Victor Parlicov a mulțumit Ungariei pentru sprijin în vederea creșterii capacității nete de transfer al energiei electrice între sistemul energetic continental, ENTSO-E, și blocul UA-MD care s-a sincronizat cu acesta în anul 2022, fapt care ar permite, în caz de necesitate, creșterea importurilor de energie în Republica Moldova de pe piața europeană.
În contextul consolidării eforturilor pe domeniul energiei regenerabile ministrul a invitat companiile din Ungaria să participe la licitațiile pentru construcția parcurilor mari eoliene și solare (105 MW pentru instalații eoliene și 60 MW pentru fotovoltaice), accentuând că câștigătorii concursurilor vor primi un preț fix garantat pentru o perioadă de 15 ani, pentru energia electrică generată.
De asemenea, ce ține de sectorul eficienței energetice, Victor Parlicov a subliniat că Republica Moldova își propune să îmbunătățească eficiența energetică în clădirile publice și în industrie, domenii în care Ungaria a înregistrat progrese substanțiale.
Colaborarea cu Ungaria ar putea implica împărtășirea celor mai bune practici și expertiză tehnică privind auditurile energetice, instrumentele financiare pentru eficiența energetică și dezvoltarea contractelor de performanță energetică care stimulează sectorul privat să investească în modernizarea clădirilor, iar experții ungari ar putea acorda asistență în privința implementării proiectelor și monitorizării economiilor de energie, asigurând astfel că Moldova își dezvoltă capacitatea pentru utilizarea sustenabilă a energiei și își atinge obiectivele de eficiență energetică, a conchis ministrul.
Amintim că în Budapesta se desfășoară reuniunea Ministerială a Grupului Înalt pentru conectivitatea Energetică în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC), organizată de Ministerul Energiei al Ungariei și Comisia Europeană.
Miniștrii CESEC s-au întâlnit ultima dată în ianuarie la Atena pentru a stabili noi direcții strategice pentru Grup și pentru a aproba o actualizare cuprinzătoare a Planurilor de Acțiune CESEC.
Iar reuniunea de la Budapesta are ca scop îmbunătățirea securității aprovizionării cu resurse energetice și a eforturilor regionale de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze, precum și accelerarea utilizării energiei regenerabile, creșterea integrării pieței electrice și interconectivitatea energetică.