[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministrul Energiei, în vizită la o companie din R. Moldova care asamblează module de alimentare pentru încărcarea automobililor electrice
10 Iulie

O întreprindere din Republica Moldova asamblează la Strășeni module pentru încărcarea automobililor și a autobuzelor electrice. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, împreună cu secretara de Stat Cristina Pereteatcu au vizitat compania pentru a se documenta privind oportunitățile de cooperare.

Black Sea – EMS, înființată în 2014 de compania olandeză Power Research Electronics, asamblează module electrice de putere pentru uz industrial și pentru încărcarea vehiculelor Electrice de diverse puteri de la 12,5 kW la 30 kW.

Ministrul Victor Parlicov a salutat inițiativa companiei de asambla în Republica Moldova produse de înaltă valoare, în special în contextul politicilor de electrificare a transporturilor.

“Combustibilii auto reprezintă aproximativ o treime din balanța energetică a Republicii Moldova, iar electrificarea transportului este o prioritate pentru Ministerul Energiei. Dezvoltarea infrastructurii necesare de încărcare a vehiculelor electrice va fi o motivație în plus pentru șoferi să treacă la un automobil eco. Nu mai puțin important este faptul că Moldova exportă produse cu HiTech, astfel fiind create locuri de muncă și valoare adăugată”, a subliniat ministrul Energiei.

Electrificarea transportului, atât individual, cât și a transportului public, va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la combaterea schimbărilor climatice, a punctat Victor Parlicov.

Totodată, secretara de Stat a Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, le-a vorbit reprezentanților companiei de proiectul de lege Sandbox, care oferă un cadru legal flexibil pentru cercetare și dezvoltare, contribuind la optimizarea stocării și distribuției energiei electrice, precum și la promovarea energiei regenerabile în Republica Moldova.

„Am elaborat un proiect de lege privind Sandbox, care urmează a fi aprobat de Parlament în zilele următoare. Este vorba de un regim de reglementare special, care permite întreprinderilor să experimenteze noi produse, servicii și modele de afaceri inovatoare care nu pot funcționa în cadrul de reglementare existent în prezent, rămânând în același timp sub supravegherea unui organism de reglementare și păstrând focusul asupra protecției consumatorilor”, a menționat Cristina Pereteatcu.

Managerul de operațiuni al companiei Black Sea – EMS, Iulian Sîrbu, a menționat că anual sunt asamblate până la patru mii de module de alimentare electrice de putere, toate acestea fiind exportate în țările Uniunii Europene, în special în Marea Britanie.

“Procesele de business sunt proiectate pe loc, ca și punctele de control, critice și finale. Sunt în jur de 40 de angajați, instruiți la locul de muncă, ce lucrează la patru stații de lucru. Modulele de alimentare electrice permit încărcarea concomitentă a două autovehicule. În cazul automobilelor acestea se încarcă timp de 15 minute, iar un autobuz are nevoie de 60 de minute”, a menționat Iulian Sîrbu.

Inapoi la arhiva noutaților